Výbuch u Krymu. Přímé zapojení Británie do války s Ruskem?

22.06.2023 15:49

VÁLEČNÝ MONITORING Ukrajinské ozbrojené síly zasáhly Čongarský most, spojující poloostrov Krym s Ruskem ovládanou částí Chersonské oblasti. Podle chersonského gubernátora Vladimira Salda Ukrajinci použili britské řízené střely s plochou dráhou letu Storm Shadow. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu přitom před pár dny varoval, že použití těchto raket bude pro Rusko znamenat přímé zapojení Velké Británie do konfliktu.

Výbuch u Krymu. Přímé zapojení Británie do války s Ruskem?
Foto: Repro twitter
Popisek: Zničený most na Krym

Saldo informoval na sociální síti Telegram, že britské střely Storm Shadow v noci na čtvrtek zasáhly Čongarský most, který je klíčovým mostem pro zásobování ruské armády v Chersonské oblasti. Podle Salda nebyl při útoku nikdo zraněn.

„Podle předběžného hodnocení byly použity britské rakety Storm Shadow. Povrch silnic na mostech byl poškozen. Nebyly zaznamenány žádné lidské oběti,“ uvedl Saldo podle informací serveru kyivindependent.com.

 

 

Videa z místa zásahu ukazují velkou díru v mostě, která odhaluje vodu pod ním, a také trosky rozházené po silnici. Poškozený most stále stojí, ale rozsah poškození vnitřní konstrukce není zatím jasný.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21921 lidí
„Brzy přijde velmi vážná odpověď. Jde o další nesmyslnou akci kyjevského režimu ve spolupráci s Londýnem. Nemá to žádný dopad na výsledek speciální operace. Takové akce jen škodí,“ dodal Saldo podle informací serveru dailymail.co.uk.

Krymský gubernátor Sergej Aksjonov uvedl, že specialisté zkoumají místo, aby zjistili, kdy bude možné obnovit provoz po mostě. Ten je nejbližší spojnicí z Krymu do Melitopolu a je klíčovou zásobovací trasou pro jednotky Vladimira Putina z Krymského poloostrova. Komunikace mezi Krymem a Chersonskou oblastí podle Salda nadále bezproblémově funguje po záložní trase.

Zpráva o útoku na jeden z krymských mostů přichází dva dny poté, co ruský ministr obrany Sergej Šojgu varoval Spojené království a USA, že budou považovány za „plnohodnotné účastníky války na Ukrajině, pokud budou rakety Storm Shadow a HIMARS použity k zasažení cílů v Rusku nebo na Krymu.“

Šojgu varoval, že se poté zaměří na „rozhodovací centra na Ukrajině“, což mimo jiné znamená, že by se měly legitimními cíli stát ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a další představitelé kyjevské vlády.

„Podle našich informací vedení ukrajinských ozbrojených sil plánuje údery na území Ruské federace, včetně Krymu, raketami HIMARS a Storm Shadow. Použití těchto raket mimo oblast speciální vojenské operace by znamenalo plnohodnotné zapojení USA a Velké Británie do konfliktu, což by znamenalo okamžité údery na rozhodovací centra na Ukrajině,“ uvedl Šojgu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak to už je o ústa, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseali56 , 22.06.2023 17:41:38
a jsme zase o něco blíže světovému konfliktu. Že by zainteresované státy měly rozum , o tom čím dál tím více pochybuji. Že by Albert Einstein měl pravdu o té 4. světové válce pouze klacky.

|  11 |  0

Další články z rubriky

140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

10:50 140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

Český trh s pivem klesá, neboť pivo díky daňové změně podražilo. Češi tak opět míří do Polska. V pol…