Vyčpělý antikomunismus už ODS nemůže stačit, varuje Klaus

28.10.2013 14:46

Exprezident Václav Klaus tvrdí, že role ODS je na české politické scéně nezastupitelná, ale musí se rychle vzchopit a znovu hájit liberálně-konzervativní hodnoty. V diskusích prý musí najít pevnou půdu pod nohama bez toho, aby si „pravdoláskovými metodami“ kupovala přízeň médií.

Vyčpělý antikomunismus už ODS nemůže stačit, varuje Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus přišel podpořit na mítink volební blok Hlavu vzhůru

U příležitosti státního svátku vzniku Československa se prezident Václav Klaus zamyslel nad situací v ODS. Aktuální volební debakl je prý důsledkem dvou zásadních zakolísání, k nimž v historii ODS došlo. První podle Klause nastalo již ve druhé půlce devadesátých let, kdy do strany začali vstupovat podnikatelé, kteří chtěli jen obhájit své zájmy. Sám Klaus se prý mnohokrát snažil upozorňovat, že to není správná cesta, že ODS je stranou občanů, nikoli podnikatelů, ale neuspěl. Ony podnikatele prý již tehdy podporoval Mirek Topolánek.

Druhé selhání podle Klause přišlo v okamžiku, kdy již nebyl předsedou ODS, strana začala bojovat s oněmi podnikatelskými strukturami, ale činila tak „příklonem k havlismu“ a snahou zalíbit se médiím. Nejhorší to prý bylo v okamžiku, kdy se ODS spojila se zelenými a havlistickými politiky, kteří později založili TOP 09. To byl podle Klause moment absolutní vyprázdněnosti ODS.

„ODS má povinnost se vzchopit a pokračovat ve svém nezastupitelném úkolu. Nemůže to být založeno na ideové (a politické) prázdnotě vyčpělého antikomunismu, ani na přeměně občanské strany ve stranu podnikatelů (i když to Babišovi kupodivu prochází), ani na kupování si přízně médií pravdoláskovými metodami (á la Jiří Pospíšil). Musí jít o autentické postoje a jejich citlivé a tvůrčí aplikování v praktické politice. O těchto postojích musí velmi rychle začít vážná diskuse,“ apeluje exprezident na stranu, u jejíhož zrodu stál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…