Výcvik 2 týdny. Mizérie. Ukrajinci od Bachmutu vykřikli do světa

07.03.2023 9:04

Prezident Zelenskyj a vojenské velení Ukrajiny se Bachmutu zřejmě ještě nechce vzdát. Ovšem podmínky pro vojáky ve městě jsou hrozné. A to i podle ukrajinských médií, se kterými hovořili. Není munice pro minomety, ukrajinská bojová vozidla jsou v týlu, jeden ruský vojenský transportér s kulometem si mohl po Bachmutu klidně jezdit měsíc. A vojáci samotní prý měli na výcvik jen 14 dní. Pak je v noci dovezli do Bachmutu a ráno už je čekala bitva. Šance se z ní vrátit jsou mizerné.

Výcvik 2 týdny. Mizérie. Ukrajinci od Bachmutu vykřikli do světa
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vojenský transportér BTR-60PB

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26303 lidí
Boje v Bachmutu a v okolí Bachmutu stále trvají. Podle ukrajinského listu Kyiv Independent posílají Rusové vlny a vlny nepřipravených vojáků, kteří jdou na smrt. Jenže obránci města si listu stěžují, že jsou v úplně stejné situaci. Podle vojáků, kteří navštívili blízkou Kosťantynivku, jsou do boje posílány špatně vycvičené prapory, aby přežily co nejdéle bez podpory obrněnců, minometů, dělostřelectva, dronů nebo taktických formací.

„Nemáme žádnou podporu, uvedl Serhij, jeden z vojáků. S listem hovořil bez povolení od velení, proto nebylo zveřejněno jeho příjmení. Uvedl, že ruské dělostřelectvo, bojová vozidla pěchoty a transportéry mohou ostřelovat ukrajinské pozice hodiny i dny a odpověď z ukrajinské strany nepřijde. Posádky minometů si stěžují, že nemají munici a že musí používat zbraně z druhé světové války. A drony, které poskytují tak potřebné informace o bojišti, jsou prý vzácné a v boji jsou sestřelovány velmi rychle.

Což má za následek obrovské ztráty. „Prapor dorazil v půlce prosince. Se všemi četami jsme měli 500 lidí,“ uvedl armádní medik Borys a dodal: „Před měsícem nás bylo 150.“ Další voják, taktéž jménem Serhij to komentuje: „Když jdete na pozici, tak to není šance padesát na padesát, že se vrátíte. Spíš tak třicet na sedmdesát.“

Podle vojáků v Bachmutu útočí jak wagnerovci, tak ruská armáda. „Je tu Wagner a dvě brigády výsadkářů,“ uvedl Oleksandr. A vlny útoků jsou prý neustálé. Ale zatímco někteří mají za to, že vlny útočníků jsou kanonenfutr, jiní tvrdí, že se Rusové takticky přizpůsobili. Tedy že pošlou tři nebo čtyři „zbytné“ vojáky, aby na ně Ukrajinci začali střílet a elitní jednotky tak vědí, kam se zaměřit. A pak na ukrajinské pozice začnou dopadat granáty z minometů, rakety z raketometů grad a také je začnou ostřelovat vozidla BMP a BTR.

Serhij uvedl: „Zjistí, kde jsme, pak seřídí koordináty a začnou nás ostřelovat ze sedmi až devíti kilometrů minometem.“ A z bližších pozic granátomety. „Čekají, až se budova začne bortit a my musíme vypadnout. Pak tam většinou začne hořet a pokusí se nás dodělat,“ dodal. Vzhledem k počtu zničených budov místa, kde se můžou Ukrajinci krýt, rapidně mizí. Medik Borys uvedl, že některé vojáky ztratili, když se jim zbořil kryt a pod troskami se udusili.

Oleksandr si myslí, že by se měli z Bachmutu stáhnout. A minometčík Ilja souhlasí, že město je v podstatě obklíčené. Ovšem třetího března byl zničen most do vesnice Chromové, přes který se stahovali civilisté a do města proudily zásoby z Časova Jaru.

Další vojáci Kyiv Independentu sdělili, že se nemohou spolehnout na dělostřelectvo a minomety vůči těžším ruským zbraním. „Minomet na nás může střílet tři hodiny, čekáme na palebnou podporu a žádná nepřijde,“ uvedl Serhij. K tomu další dodal: „Tvrdí nám, že máme vydržet, že podpora přijde do půl hodiny nebo do hodiny. Čekáme sedm hodin – žádná podpora.“ Když už se palebné podpory dočkají, tak je nepřesná. A Rusové podle nich tento problém nemají.

Na frontě jim prý také schází bojová vozidla. Podle doktríny by přitom všechny jednotky, až na územní obranu, měly být mechanizované. Oba Serhijové bojová vozidla ale viděli v týlu. „Proč jsou tam? Měla by být tady,“ stěžoval si jeden z nich a dodal, že vozidla čekají, až přijdou Rusové k nim, ale mezitím by se dala použít na ničení Rusů v Bachmutu.

Další nedostatek je ve střelivu, což vysvětluje, proč se frontoví vojáci nemohou spoléhat na minomety. „Když dostaneme munici, tak je to deset granátů na den, 120milimetrové střely,“ uvedl minometčík Ilja. „To je za minutu pryč,“ dodal. Minomety prý pocházejí z let 1938 až 1943 a trefit s nimi něco „je zázrak“. Nicméně klíčová je podle Ilji munice, a pokud ji nedostanou, bude Bachmut obklíčen za chvíli.

Serhij pak dodal, že stará sovětská munice je nespolehlivá, buď letí křivě nebo při dopadu vůbec nevybuchne. Další minometčík, Mykola pak sdělil, že dostávají dělostřelecké granáty ze zemí NATO, i když je musejí střílet z minometů z druhé světové. A také si stěžoval, že této munice není dostatek. Při obraně Soledaru prý ještě munice byla. Ale u Bachmutu už ne.

Kromě toho jsou problémy s komunikací. Dle Serhije neumí jeho prapor správně používat svůj dron a špatná je také logistika. Jeden ruský transportér BTR prý terorizoval ukrajinskou pěchotu měsíc a nikdo na něj ani jednou nevystřelil z něčeho těžšího, ačkoliv ho velení hlásili opakovaně a ztráty přibývaly. „Proto ztrácíme pozice. Neztráceli bychom je, kdybychom mohli nahlásit, že tady měsíc BTR jezdí a střílí lidi. Kdyby sundali ten BTR, tak by ty pozice byly bezpečné,“ řekl. Vojáci si dle Kyiv Independentu stěžují, že není dost dronů, ale není ani dost jejich operátorů. Proto jsou u dronů ztráty, nemluvě o ruských elektronických protidronových zbraní.

A pak je tu výcvik. Vojáci v Bachmutu prý byli cvičeni asi dva týdny. „Slíbili nám, že nás nepošlou na frontu hned, že nejdřív budeme ve druhé nebo třetí linii. A pak jsme sem dorazili uprostřed noci a hned nás poslali do Bachmutu,“ posteskl si Serhij. Doplnil, že by sám od sebe nezačal střílet, kdyby na něj nezačali střílet první. Oba Serhijové si myslí, že vojáci nemají dostatečný výcvik pro bojiště tak brutální, jako je Bachmut. Prostě je v noci dopraví na místo, které ani neznají a ráno už začne bitva. Což je také důvod, proč vojáci opouštějí pozice. Serhij byl na pozici celkem třikrát a dostal šest lidí, kteří předtím nikdy nebyli v boji.

Podle BBC si šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin taktéž stěžuje na nedostatek munice. Prigožin si na nedostatek munice stěžoval už dříve, ale 22. února prý podepsal dokumenty, podle kterých měla být munice na cestě hned druhý den. Jenže munice podle něho na cestě není. A Prigožin uvažuje, zda se jedná jen o zásek v byrokracii nebo o zradu. Kromě toho prý jeho zástupci bylo zabráněno v přístupu na velitelství ruské armády. Prigožin se podle videí obává, že by mohl být nastrčen jako viník toho, že se ruská invaze nepovedla. Dle Al Jazeery dokonce Prigožin hrozí, že by se bez munice, a tedy bez wagnerovců, mohla ruská fronta zhroutit.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v tiskovém prohlášení uvedl, že vojenské velení Ukrajiny souhlasí s tím, že v obraně Bachmutu se bude pokračovat. Západní analytici už také začínají tvrdit, že pokud Rusko město dobude, tak stejně nemělo pro Ukrajinu „strategický význam“.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

je na čase, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZdeněk Kudrna , 07.03.2023 11:18:59
dodat na Ukrajinu živou sílu. Takže všichni co jste volily pětišmejd a zelenýho generála máte šanci ukázat Putinovi zač je toho loket.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …