Vydá sněmovna Parkanovou? Imunitní výbor nemá stále jasno

24.06.2012 9:23

Přestože členové imunitního výboru Poslanecké sněmovny mají k dispozici dvě plné krabice s policejním spisem o vyšetřování kauzy letounů CASA, nejsou zatím jednotní v tom, zda exministryně obrany Vlasta Parkanová má být vydána k trestnímu stíhání.

Vydá sněmovna Parkanovou? Imunitní výbor nemá stále jasno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová s Miroslavem Kalouskem

Z policejních záznamů je zřejmé, že kriminalisté pracují na rozkrytí případu od prosince 2010 a vyslechli přes dvacet lidí. Mezi nimi byl i ministr financí Miroslav Kalousek, Jan Fulík nebo bývalý první náměstek Martin Barták, kteří měli vyjednávání na starosti.

Zlomí Parkanové vaz znalecký posudek?

Kriminalisté se k obvinění Vlasty Parkanovou a exšéfa sekce vyzbrojování ministerstva obrany Jiřího Staňka na základě znaleckého posudku. Ten vypracovala společnost American Appraisal. Posudek má přes sto stran. Mimo jiné v dokumentu firma konstatuje, že letouny byly předražené o 658 milionů korun.



"Příští středu by už měl výbor poslancům doporučit, zda na první červencové schůzi mají, či nemají hlasovat pro zbavení imunity exministryně obrany a současné místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové," uvádějí lidovky.  

"Zatím jsem nedospěla k žádnému zásadnímu stanovisku. Zajímá mě spíše stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu,“ řeklaLN poslankyně TOP 09 Jana Kaslová.

Téměř jasno má už sociální demokrat a poslanec Jan Chvojka. Politik je toho názoru, že žádost policie je to logická a vyargumentovaná. Podle jeho slov nemá dojem, že by šlo o politickou objednávku. Zcela opačné stanovisko ale zastává spolustraník Parkanové Jiří Skalický.

"Část spisu jsem viděl. Vybírám si jen to, co mě zajímá. Zatím jsem ale stále víc přesvědčený, že by se paní poslankyně vydat neměla," řekl politik portálu.

Milionová pokuta

Před seznámení s obsahem spisového materiálu museli členové výboru podepsat slib mlčenlivosti. Eventuálnímu pachateli by za vynesení informací hrozila pokuta až milion korun.

Policie tvrdí, že si Vlasta Parkanová ve funkci ministryně obrany nenechala vypracovat znalecký posudek. Tímto způsobem měla údajně porušit dva paragrafy: zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…