Vydírání a sprostý nátlak pitomců z Bruselu, kteří nás ojebávají. Ať nám políbí p... A toto nám řekl Andrej Babiš o „zvěrstvech žadatelů o azyl“...

23.03.2017 4:38

ANKETA Podle ČTK eurokomisař pro vnitro a migraci Dmitris Avramopulos prohlásil, že má Evropská unie „nástroje, prostředky a moc“ přesvědčit všechny členské státy, aby přijímaly imigranty podle již schválených kvót. Stanovisko k této věci podle něj Brusel vydá do konce září.

Vydírání a sprostý nátlak pitomců z Bruselu, kteří nás ojebávají. Ať nám políbí p...  A toto nám řekl Andrej Babiš o „zvěrstvech žadatelů o azyl“...
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Vypískání vlajky EU

Podle Avramopulose má Evropská unie „nástroje, prostředky a moc“ přesvědčit všechny členské státy, aby relokační program respektovaly. O konkrétních státech podle ČTK eurokomisař nehovořil a o případných sankcích se nezmínil. V únoru místopředseda Evropské komise Frank Timmermans hrozil státům sankcemi.

Vydírání z totalitního Bruselu a zvěrstva uprchlíků

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí a jak se k tomu má podle nich Česká republika postavit. Drtivá většina politiků prohlášení eurokomisaře tvrdě odmítá, považuje ho za vydírání a vyhrožování a nemálo politiků hovoří o vystoupení z Evropské unie.

Anketa

Považujete boj proti islámskému terorismu za úspěšný?

1%
99%
hlasovalo: 8565 lidí

„Je vidět, ze někteří představitelé komise stále nepochopili, že přesně kvůli podobným prohlášením lidé nevěří Evropské unii. Nedokážu si představit, že Česko bude vydírané zbytkem Evropy například skrze to, že přijdeme o evropské peníze, když nebudeme chtít přijmout migranty. Když dnes vidíte, že vyspělejší země s odlišnou tradicí přijímání migrantů nejsou schopné integrovat přistěhovalce ze zemí Blízkého východu a Afriky, tak se nemůžete divit, že s přijímáním jakýchkoliv uprchlíků nesouhlasím. A budu s přijímáním nesouhlasit zvláště po tom, když vidím, co se děje v jiných zemích za zvěrstva, ktera páchají nekteří neuspěšní žadatelé o azyl,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš.

„Obdobným blbnutím úspěšně ničí EU,“ reagoval na slova eurokomisaře čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka na dotaz neodpověděl, ani místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

„Nechci spekulovat, jestli EU má, nebo nemá nástroje a prostředky, jak přesvědčit členské státy k přijímání migrantů. Jsem si jist, že tudy cesta nevede. Přerozdělovací mechanismy nejsou funkční nejen proto, že jsou mnoha zeměmi odmítány, ale hlavně migranti sami preferují pouze určité země, jako jsou Německo, Švédsko a podobně. EU se v první řadě musí zasadit o zajištění bezpečnosti svých občanů, o ochranu vnější hranice, o důsledné rozdělování skutečně potřebných uprchlíků a ekonomických migrantů. K řešení složitých otázek, k nimž migrace patří, musí EU jít cestou konsenzu, nikoliv cestou diktátu či přehlasovávání. Tento přístup nic neřeší, spíše komplikuje nalézání skutečného řešení,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a místopředseda strany Jiří Mihola.

„Eurokomisař Avramopulos by si měl především uvědomit, že členské státy nejsou poddaní Evropské unie. Naopak, členské státy si Unii zřídily, zůstávají jejími pány a EU má postupovat podle jejich zadání. Migraci řeší v ČR usnesení sněmovny č. 888, jehož jsem předkladatelkou. Považuji je za vyvážené a nevidím důvod na něm cokoli měnit,“ sdělila redakci místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Jitka Chalánková.

„Bruselská bavlnka, v níž si komisař hoví, už očividně zbavuje i elementární soudnosti. Takže si i Českou republiku plete s pasťákem pro nevychované parchanty, které do latě stavět smí, a dokonce i má. Důvěra v Evropskou unii láme historická minima. Vyděračské pořvávání ji srazí ještě níž. Když se Británie rozhodla opačně, než bylo v plánu, evropští komisaři slibovali, že se polepší. Teď je jako na dlani, že jsou na tom jako Bourboni v emigraci. ‚Nic se nenaučili a nic nezapomněli.‘ Sprosťárny, jaké si komisař dopřává, nelze přecházet mlčením. Teď se ukáže, máme-li ještě vůbec aspoň jakž takž suverénní vládu. Evropské unii kope hrob sama eurokracie. Smysluplná evropská spolupráce má asi opravdu šanci jen na úplně jiném základě,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Před týdnem sebrali lidem zbraně a teď plánují další destrukční kroky. EU se z otevřeného společenství mění v diktaturu. Jsou dvě možnosti: buď se podrobíme, necháme se porobit a bude z nás pouhá kolonie, nebo se postavíme statečně na odpor. Klidně i za cenu referenda o EU. My máme jasnou, volíme druhou variantu – tedy postavit se na odpor,“ uvedl předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

„Již dříve jsem dospěl k názoru, že projekt EU a jeho reálné naplňování je slepá ulička ve vývoji a tento výrok komisaře, kterého nikdo z nás nevolil, je jenom jedním z dalších důkazů, že to tak bohužel je. Naše země se ocitla v nové totalitě, z níž je třeba se odpoutat – vystoupit. Druhá možnost by byla razantní reforma Unie, ale tu nevidím jako možnou. Viz postoje a chování naší Jourové dříve, kdy ještě nebyla v mocenském aparátu EU s nepředstavitelným materiálním zajištěním, pardon evropskými hodnotami, a nyní,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

Referendum o vystoupení z EU, nebo národní sebevražda. Vláda ustupuje sprostému nátlaku

„Česká republika má také nástroje proti povinným kvótám: 1. vzdát se všech evropských dotací, pokud budou kvóty navázány na dotace, 2. nepomůže-li to, vyhlásit referendum o vystoupení z EU. Nechat si za současné politické situace importovat do ČR šíitsko-sunnitský konflikt a muslimskou minoritu, která se po několika generacích mění na majoritu, by byla národní sebevražda. Howgh,“ uvedl senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Pan Avramopulos má asi na mysli silové prostředky, tedy sankce, zmrazení dotací a další vyděračské argumenty. Tak to je alespoň pro mne naprosto nepřijatelné. Bohužel musím konstatovat, že naše vláda jako celek tomuto sprostému nátlaku krok za krokem ustupuje.  A co víc – podílí se i na ostrakizaci zemí, ze kterých bychom si měli vzít příklad. Mám na mysli neústupné Maďary a Poláky. Sklízíme trpké plody přijetí Lisabonské smlouvy. Naše politické elity se dostávají do rozporu s míněním většiny veřejnosti. V čem vidím šanci? V přijetí zákona o obecném referendu. Pochopitelně bez omezení. Návrh se ovšem nemůže dostat na jednání sněmovny; byť jde o vládní předlohu. Pěkné farizejství,“ uvedl poslanec ANO Zdeněk Soukup.

„S těmi bruselskými strejci je to pořád dokola. Ta jejich nadutost a arogance je tam snad infekční. A jak se má k tomu ČR postavit? Jednoduše. Nejen náš královský lev musí udělat čelem vzad, spustit gatě a lehce se předklonit. Tím jasně naznačíme místo, které nám soudruzi z Bruselu mohou políbit. Vždyť ti pitomci tupou vytrvalostí v této věci EU neskutečně škodí. Rozbijí ji. Ale má-li EU vypadat takto, pak žádná škoda,“ řekl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Tohle už není žádná spolupráce, ale jasný diktát velkých evropských států. Už dávno to není Unie, do které jsme vstupovali. Celá debata týkající se povinných kvót je jasným útokem na naši suverenitu. Základním rysem každého svrchovaného státu přece je, že si sám rozhodne, koho pustí na své území. Migrační politika musí zůstat pod kontrolou jednotlivých členských států, nemůže o ní rozhodovat pouze Brusel! Bohužel premiér Sobotka v této věci dlouhodobě selhává. Já na rozdíl od něj ale nikdy nebudu sklápět hlavu před bruselským diktátem a vždy budu hájit zájmy naší země! V případě nucení kvót na přerozdělování migrantů budu apelovat na vládu, aby byla podána žaloba u Soudního dvora Evropské unie. Tento krok jsem navrhoval již několikrát, bohužel jsem vždy narazil na naprostý nezájem současné vlády,“ sdělil předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Dobrovolně a bez nátlaku současná vláda České republiky dlouhodobě pomáhá uprchlíkům v blízkosti lokálních válečných konfliktů. A její pomoc, která je daleko efektivnější než pomoc konkrétním migrantům na našem území, je mezinárodní komunitou kladně oceňována. Současná dlouholetá neschopnost elit Evropské unie bránit hranice Unie a schengenský prostor nemůže být řešena přerozdělením uprchlíků, většinou ekonomických migrantů, po Evropě a stanovením přerozdělovacích kvót. Nátlak ze strany elit EU vyvolá pouze odpor ze strany české společnosti, a to nejen od ‚obyčejných lidí‘, ale zákonitě i od většiny politických stran,“ upozorňuje poslanec ANO Karel Rais.

„Vypadá to, že už nás navštívili Marťani, a to v podobě pana eurokomisaře. EU – míněno hlavně eurokomise – je asi vážně nepoučitelná!“ zlobí se senátor Zdeněk Nytra.

Vydírání

„Já k tomu moc nemám, ale vadí mi, že Evropská unie a Evropská komise pořád ještě nepochopily, v jaké situaci a podmínkách se tyto instituce reálně nacházejí. Nejvíc mi vadí, že zástupce Evropské komise skoro vyhrožuje (pokud tomu tak doopravdy je, jak jste napsal), že Evropská komise má přesvědčovací ‚nástroje, prostředky a moc‘, což mluví samo za sebe, jak jsou tyto instituce zahleděny samy do sebe a naprosto vzdáleny od občanů EU. Takováto silácká slova jsou nejlepší cestou EU do pekla,“ myslí si senátor STAN Jan Horník.

„Relokační mechanismy nefungují. K prosinci loňského roku bylo přerozděleno kolem 10 000 migrantů z celkového počtu 160 000. Nedá se říci, že by některá ze členských zemí nějak zásadně plnila své přidělené kvóty. Podíl západních zemí na těchto kvótách je zásadně vyšší než podíl zemí V4, proto se dá předpokládat, že nástroje, které chce EK použít k donucení naplnění kvót, budou určeny především vůči těmto zemím. ČR přemístila v loňském roce 52 migrantů z Řecka a nepřemístila žádného z Itálie. Není to proto, že by ČR nechtěla plnit své závazky, ale především proto, že hotspoty nefungují. Naši úředníci vyslaní do těchto hotspotů nemají mnohdy základní pracovní podmínky pro práci, proces prověřování je zdlouhavý,“ uvedla poslankyně ANO Ivana Dobešová.

„Chápu, že Řecko a Itálie tlačí na ostatní země, aby relokovaly migranty z těchto zemí, dokud ale nedokážou zajistit své hranice, relokační mechanismus nic nevyřeší. Na uvolněná místa přijdou další migranti. Kvóty tedy nejsou řešením migrační krize. Zásadním řešením je ochrana vnější hranice, prověřování žadatelů o azyl mimo EU a ukončení konfliktů, které způsobily tuto migrační krizi. Každá členská země by měla mít právo pomáhat řešit takovou krizi podle svých možností a relokační mechanismus by měl být jednou z možností, jak pomoci. K tomuto řešení by měly mít země právo přistoupit na dobrovolné bázi podle svého uvážení. Obecně by to neměl být nástroj Bruselu, který by jej bez souhlasu národních parlamentů použil. To, že eurokomisař pro migraci použil tak silný výrok vůči všem členským zemím EU, znamená, že Brusel začíná být nervózní,“ dodala Dobešová.

„Silně mi to připomíná ‚konečné řešení této otázky‘. Toto vyhrožování je nejlepší cestou k Czexitu. Nejdříve to celé svým vměšováním a humanitárním bombardováním začínáme a nedodržováním Dublinu pokračujeme a na závěr mají vše zaplatit občané EU. Opravdu si někdo myslí, že migranti v drtivé většině z ekonomických důvodu chtějí žít v chudých státech Evropy? Občané nejsou hlupáci a věřím v jejich zdravý úsudek u voleb!“ uvedl poslanec KSČM Leo Luzar.

„Zní to jako vydírání. Měli bychom pochopitelně dál hájit zájmy ČR,“ míní poslanec ANO Stanislav Berkovec.

Diktát EU

„Tohle je typický nástroj levice. Donutíme vás, abyste přežili jen s dotacemi, a pak vás začneme skrze ně vydírat,“ reagoval poslanec ODS Petr Bendl.

„Musím podotknout, že té informaci ČTK skutečně věřím. Ovšem jakýkoli eventuální nátlak na jednotlivé členské země osobně považuji za kontraproduktivní krok namířený proti vlastnímu smyslu fungování Evropské unie. A jestli si takto řídicí struktury EU představují fungující kooperaci v Evropě, je již třeba se skutečně zamyslet nad samotným členstvím ČR v takto koncipovaném nedemokratickém konglomerátu diktujících a ovládaných zemí,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Jsme svědky pokračování snah o zásah do suverenity členských zemí. Je neuvěřitelné, že eurokomisař není informován o názorech občanů a politických postojích členských zemí a ani o tom, co je také důvodem Brexitu. Je hrozné, že v zájmu své země vyhrožuje ostatním,“ uvedl poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Co si o tom myslím? Že se nenecháme vydírat, ani připravit o svou suverenitu! I když jsme členem EU, jsme především suverénním státem. Takže doufám a pevně věřím, že v tomto duchu dosud jednají a budou jednat naši čelní představitelé, budou pevně hájit naši samostatnost a nezávislost. Rezolutně odmítám jakýkoliv diktát ze strany EU. Je nutné, abychom pomohli cizincům, kteří se ocitnou v těžkých životních situacích, ale nebudeme pomáhat ‚hostům‘, které do Evropy pozvala Angela Merkelová. Když si je pozvala, ať se o ně postará!“ říká poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová.

„Je jasně patrné, že přední funkcionáři EU ztratili poslední zbytky smyslu pro realitu. Vypadá to tak, že se chovají jako pátá kolona, která má za úkol dělat kroky proti Evropě. Dost mě takový postoj překvapuje u řeckého občana. Pokud to tak skutečně je, pak jde už o přímé vyhrožování, které je ovšem výrazem slabosti a bezradnosti Evropské komise,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Toto prohlášení evropského komisaře jenom dokazuje bezradnost při řešení dlouhodobě neřešeného a podceněného problému migrace. Pokud jediným návrhem řešení bude tlak a sankce na členské státy, hrozí další nabourávání důvěry v efektivitu a stabilitu evropského projektu,“ míní poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

Pan komisař žije mimo realitu stejně jako celá Komise EU

„Vyjádření pana eurokomisaře je jistě velmi politicky emotivní a v uvozovkách ‚silné‘. Komu je ale toto silné vyjádření určeno? Německu? Nám? Pokud nám, pak je evidentní, že nás moc nezná – a to by jako eurokomisař přece jen měl. V každém případě se nejprve zamysleme nad tím, koho pan eurokomisař reprezentuje – tedy Řecko, členskou zemi EU a NATO. A je Řecko, respektive pan Avramopulos, právě tím, kdo by měl kázat ostatním členským zemím, tedy i České republice, co je etické, morální a odpovědné? No samozřejmě že nikoliv. Země, která se doposud nevymanila ze svých vlastních ekonomických problémů, země, která žádala, aby naši pracující přispívali na astronomické důchody jejich zkorumpovaných státních zaměstnanců? Země, která po léta, ačkoliv inkasovala značné finanční prostředky, neučinila nic pro zajištění neprodyšnosti a bezpečnosti schengenského prostoru a jejíž pohraniční stráž nejenže stále a dokola ‚zachraňuje‘ nelegální uprchlíky (kdopak z toho asi má super byznys?) a po stovkách je vozí od lybijských břehů na Evropský kontinent, a dokonce je po tisících propustila dál bez jakékoliv bezpečnostní lustrace do vnitřního prostoru EU? Země, respektive řečtí politici a jejich kmotři, kteří mají svůj neoddiskutovatelný podíl na razantním zhoršení bezpečnostní situace v Evropě včetně teroristických útoků ať již vykonaných nebo včas odhalených (o kterých se nemluví). Pan Avramopulos nám hrozí jakousi ‚mocí, nástroji (dotace?) a prostředky‘, pokud nebudeme poslušní? Měl by si, a nejen on, velmi rychle uvědomit, že jeho postavení a funkce jsou závislé jen a pouze na vůli evropských voličů, tedy pokud není demokracie pouze toaletním papírem. A tedy i našimi občany, kteří toho začínají mít tak akorát dost,“ uvedl poslanec ANO Bohuslav Chalupa.

„Měli by si konečně on a ostatní jemu podobní uvědomit, že struna trpělivosti a loajality k Bruselu je již přepjata až na samou hranici její pevnosti… Pan Avramopulos nám sděluje cosi, co více než cokoli jiného připomíná skřehotání někoho, koho pod krkem svírá pevný stisk německého kapitálu, bank a politiků, pan eurokomisař pouze reprodukuje to, co již před ním pronesli tak ‚vážení a kompetentní‘ politici, jako jsou pan Juncker, pan Schulz, paní Mogheriniová, a samozřejmě nemohu zapomenout na madam Merkelovou. Nezávidím mu jeho pozici, ale to rozhodně neomlouvá jeho zcela neuvážená a reálný stav nereflektující vzkazy. Co s tím? Jen doufám, že pan premiér bude i v prostředí EP stejně ‚tvrdý‘ jako v politickém a mediálním tuzemském prostředí a panu eurokomisaři, panu Junckerovi a dalším prostě sdělí, dovolím si použít jeho výrazový prostředek, že Čechy nebude tímto způsobem nikdo, NIKDO ojebávat (omlouvám se) a s Čechy se takto jednat nebude. Ostatně se to týká i dalších skvělých nápadů evropských ‚elit‘ typu evropské směrnice o zbraních. Tož uvidíme...,“ dodal Chalupa.

„Nesnáším podobná vyjádření, protože pokud máme někomu pomáhat, musí to být naše přesvědčení. Lidi, které přijmeme, musejí tajné služby důsledně prověřit. A když někoho přijímáme, měli bychom primárně vzít rodiny s dětmi nebo pronásledované křesťany,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Naše vláda by měla trvat na svém postoji, že přerozdělování podle kvót je pro ČR nepřijatelné,“ uvedl poslanec ČSSD Pavel Ploc.

„Na silné gesto slaboduchého je třeba znovu odpovědět rázným NE,“ reagoval poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Doufám, že vydržíme na současné pozici. Kvóty jsou nesmysl,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Pan komisař žije mimo realitu stejně jako celá Komise EU,“ uvedl poslanec ANO Pavel Plzák.

„Česká republika se k tomu musí postavit odmítavě!“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

Nejde o první výhrůžku ze strany Evropské unie. V únoru Euronews.com informovaly, že místopředseda Evropské komise Frans Timmermans řekl, že státy EU si zatím přerozdělily pouze 12 tisíc migrantů na základě dohodnutých „dobrovolných“ kvót ze září 2015. Timmermans řekl, že pokud do března nebude posun, Evropská komise může zavést proti státům EU sankce (proceduru o porušení práva EU) a tento postup EK jistě zváží.

Mechanismus zahrnující povinné kvóty na rozdělování migrantů má zajistit v průběhu dvou let přesun 160 tisíc žadatelů o azyl z přeplněného Řecka a Itálie. Zatím se ale podařilo přesunout jen necelých 15 tisíc osob. Polsko argumentuje tím, že jde většinou o ekonomické migranty, nikoli válečné uprchlíky. Jejich přítomnost podle Polska může být i bezpečnostní hrozbou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…