Vyhodili ho z agentury pro pomoc Romům, je na otcovské dovolené. A vydal zásadní prohlášení k českému národu

16.09.2015 11:18

Nad současnou uprchlickou krizí a nad tím, že některé evropské státy kvůli ní obnovily hraniční kontroly, se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamýšlí odvolaný šéf Agentury pro sociální začleňování, který je v současnosti na otcovské dovolené, Martin Šimáček.

Vyhodili ho z agentury pro pomoc Romům, je na otcovské dovolené. A vydal zásadní prohlášení k českému národu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Šimáček

Uprchlická krize je podle Šimáčka pravděpodobně předpolí dalších, pro Evropany závažnějších potíží. „Ty budou souviset s dalším nárůstem moci a pozic Islámského státu, který se v Evropě doposud exponoval v relativně ojedinělých teroristických útocích,“ varuje.

Celý text je ZDE

Prchající Syřané prý přinášejí Evropě první výraznější kontakt se skutečnou realitou, která panuje tam, kde v současné době drží pozice IS.

Syřané zažívají dva Hitlery

Realita tam panující je prý pro lidi nyní žijící v Evropě nepředstavitelná. „Evropský klid a pohoda, kterou tu a tam vyrušuje ‚jen‘ Putin (a už vůbec ne krachující ekonomika Řecka), je ale pryč. Syřané zažívají DVA HITLERY – Asada a Islámský stát,“ tvrdí Šimáček. „Brutalita Asadova režimu, který se nezdráhá použít proti obyčejným lidem v hustě osídlených územích barelové bomby a velmi, velmi pravděpodobně chemické zbraně, je ještě překonána brutalitou IS,“ píše bývalý šéf Agentury pro sociální začleňování.

V této souvislosti kritizoval vyjádření senátorky Zuzany Baudyšové, která v pondělních Událostech, komentářích hovořila o tom, že s uprchlíky je v jejich původních zemích potřeba hlavně mluvit, aby si uvědomili, že v Evropě je ráj nečeká, že se tu budou muset přizpůsobit, a to jim příjemné nebude, jejich identita se prý rozplyne.

Lidé prchající ze Sýrie nejsou ekonomičtí migranti

„To je, jako by českým Židům před 80 lety poradila, aby se o nic nepokoušeli a zůstali v klidu doma a počkali na transport do koncentráku,“ použil Šimáček poměrně silné srovnání. Pak vysvětlil, že hlavně v Sýrii zuří válka, jež představuje ohrožení bez přívlastků, tedy takové, které nedovoluje spekulace či rozmýšlení strategií, ale prostě velí k jakémukoliv okamžitému kroku, ve kterém se skrývá jakýkoliv potenciál záchrany života. „A nakonec bych se paní senátorky rád zeptal, jak to informování uprchlíků v konkurenci IS na místě udělá?“ dodal ironicky.

Nedokáže si také představit, jak by v současné době mohl kohokoliv, kdo přichází ze Sýrie, označit za ekonomického migranta. „Tady nejde o to ‚mít se lépe ze sociálních dávek v Evropě‘, tady jde jen a jen o život,“ myslí si.

Upozornil na to, že převaděči nyní získávají od obyčejných Syřanů obrovské částky peněz a kumulují tím značný kapitál. „Pokud jsme se před necelým půlrokem z mnoha stran dozvídali, že IS dochází finanční prostředky, pak je řízená akce (brutalita na civilním obyvatelstvu spojená s ‚lákavou‘ nabídkou imigrace do Evropy) nejlepším strategickým řešením,“ myslí si Šimáček.

Dvojitá výhra pro Islámský stát

Podle něj je to pro IS dvojitá výhra. Kromě hromadění kapitálu se také zvyšuje odpor Evropanů k islámu. „Populismus na současné utečenecké krizi je mimořádné svinstvo – jak kvůli samotným utečencům, tak kvůli budoucnosti Evropy. Špatná řešení postavená na prostém odporu k islámu/uprchlíkům/muslimům… jsou nyní službou IS a jeho záměru rozpoutat civilizační válku křesťanství a islámu,“ domnívá se s tím, že drtivá většina příchozích utečenců jsou a musí nadále být spojenci Evropanů v eliminaci IS.

Podle Šimáčka to, jak evropské státy zvládnou první kontakt s uprchlíky, spolurozhodne o tom, jak budou nadále fungovat. Pokud budou přizváni k zapojení do společnosti, do práce a děti do škol, pokud nebudou izolováni kdesi na periferiích, tak prý nenastane civilizační a hodnotový střet. Podle Šimáčka k nám totiž přicházejí lidé z příbuzného civilizačního prostoru, který jim umožní se velmi rychle v detailech adaptovat na Evropu, „tak, jako to doposud udělaly stovky tisíc jiných muslimů v Británii, Německu a jinde“.

Příkladem pro Evropu má být Německo a Rakousko

V tom má být Evropě příkladem právě Německo či Rakousko, ovšem ne Maďarsko či Česká republika.

„Německo a Rakousko – tak jak tomu nyní rozumím – prostě přivírají (nezavírají) hranice proto, že jejich aktuální kapacity jsou vyčerpané. To neznamená, že se po nějakém čase znovu neobnoví,“ brání postup německých a rakouských úřadů.

Připouští, že kvóty jsou projevem bezradnosti při horečném snažení evropských špiček ztracenou solidaritu znovu vyvolat. Ale v Schengenu to prý jinak nepůjde. Domnívá se, že Schengen nepadne, protože bez něj Evropa kvůli volnému pohybu kapitálu, zboží a lidí nadále nemůže být.

Evropa nesmí nečinně přihlížet Putinově aktivitě v Sýrii

Poukazuje na to, že co nevidět do Evropy dorazí další utečenci. A Evropa musí mít také dobrou integrační strategii, která je jedinou prevencí proti ztrátě identity dalších generací současných imigrantů.

Evropa se podle Šimáčka musí rozhodněji zapojit do mezinárodní koalice doposud vedené především USA. „A nesmí nečině přihlížet prapodivné Putinově aktivitě v Sýrii, která je závanem starých časů z doby studené války,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…