Vyhození ČT do vzduchu: K situaci vystoupil profesor Jiří Svoboda

27.09.2018 14:41

Někdejší šéf komunistů režisér Jiří Svoboda se rozhodl komentovat slova Petra Štěpánka, podle něhož by si Česká televize zasloužila podminovat a vyhodit do povětří. Kdyby někdo tato nebezpečná slova vzal vážně, mohly by být problémy.

Vyhození ČT do vzduchu: K situaci vystoupil profesor Jiří Svoboda
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Jiří Svoboda v pořadu Horké téma

Poslanec Zdeněk Ondráček se nepochybně dotkl cti neúspěšného prezidentského kandidáta Michala Horáčka, když o něm řekl, že spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností. Horáček to označuje za absolutní lež a brání se jí. Jiří Svoboda však na blogu Aktuálně.cz Horáčkovi doporučil, aby svůj spor s poslancem řešil v civilním sporu.

Anketa

,,Za komunismu Romové museli pracovat. Většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osoby práce se štítící a šli do vězení," řekl Miloš Zeman. Vadí vám to?

3%
97%
hlasovalo: 16954 lidí

Podle režiséra je totiž podstatně nebezpečnější prohlášení Petra Štěpánka, kandidáta hnutí ANO do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), který na sociální síti facebook konstatoval, že by se hodilo podložit Kavčí hory dynamitem a stisknout knoflík, aby Česká televize vyletěla do vzduchu.

„Tento výrok Petr Štěpánek jistě použil v emocionálním zaujetí, nápadně však splňuje dikci § 352 Násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci. Výrok působí poněkud návodně a bezesporu se jím zaměstnanci ČT i návštěvníci mohou cítit ohrožení. Petra Štěpánka znám dlouhá léta, vím, že jde o povahu výbušnou, nejde daleko pro ostrá slova. Osobně jsme si sympatičtí (možná pro Petra nyní už sympatický nejsem), verbální vyjádření tohoto typu však překračují podle mého meze únosnosti. Výrok je jistě myšlen metaforicky, mohl by však být také chápán jako návodný. Zejména, je-li vyjádřen mediálně pro širší publikum,“ napsal Svoboda.

Hnutí ANO by si proto podle něj mělo vybrat jiného kandidáta do RRTV, vůči České televizi klidně kritického, ale ne člověka, který by veřejnoprávní televizi rád vyhodil do povětří.

Sám Štěpánek už se k tomuto výroku vyjadřoval a zdůraznil, že šlo o nadsázku. Chtěl tím jen otevřít debatu o změnách v České televizi, které jsou podle jeho názoru nezbytné. Není přitom bez zajímavosti, že iniciativa Milion chvilek pro demokracii uspořádá na začátku října demonstraci proti vyhození ČT do povětří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…