Výhrůžka. Drsnější než dřív. Zelenskyj přitlačil a létalo to

16.03.2022 8:17 | Ze sítí

Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny, znovu poděkoval všem svým spoluobčanům za to, jak hrdinně brání svou vlast před ruskými agresory. Dnes se završuje třetí týden ruské invaze na Ukrajinu. Zelenskyj zdůraznil, že v bojích zemřel další ruský generál. Pak se obrátil na občany Ruské federace a předpověděl jim temnou budoucnost. Pokud se jí chtějí vyhnout, mají podle Zelenského jedinou možnost.

Výhrůžka. Drsnější než dřív. Zelenskyj přitlačil a létalo to
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přednesl další projev k národu.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí

„Svobodný národe svobodné Ukrajiny,“ oslovil své spoluobčany. Všem připomněl, že Ukrajina je ve válce už 8 let. Už 8 let bojuje se separatisty na Donbasu, které podporovalo Rusko. A teď se završil třetí týden ruského vpádu na Ukrajinu, před ním ještě Rusko uznalo nezávislost separatistických oblastí – Doněcka a Luhanska.

Po tom všem si podle Zelenského přejí mír. „My všichni chceme mír. Tak rychle, jak je to jen možné,“ zdůraznil Zelenskyj. Mír po válce, ve které zvítězí. „Ale než bude míru dosaženo, musíme ještě bojovat. A pracovat. Každý na svém místě,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Podle Zelenského je při tom všem třeba vést jednání s Ruskou federací. „Je to složité, ale nezbytné. Protože každá válka končí nějakou konečnou dohodou,“ zdůraznil Zelenskyj. A zdá se mu, že Rusové už k těmto jednáním přistupují realističtěji. „Vyjednávání už vypadá mnohem realističtěji,“ uvedl Zelenskyj.

Jedním, dechem však dodal, že to ještě bude chtít čas, aby se podařilo uhájit zájmy Ukrajiny. „Čas k jednání získávají pro Ukrajinu její stateční obránci. Okupanti dnes nedosáhli žádných úspěchů. Na severu, na západě, na východě, na jihu, tam všude nepřítel ztrácí velké množství techniky. Zemřely tisíce ruských branců, zemřely desítky důstojníků a další generál okupačních vojsk,“ zaznělo od ukrajinského prezidenta.

Rusové podle něj ale dál ničí Ukrajinu, ničí ukrajinskou infrastrukturu, ničí ukrajinská města. Agresoři již na území Ukrajiny vypálili přes 900 raket, upozornil také ukrajinský prezident. Vypůjčil si odhady amerických expertů, kteří sledují nasazení ruských sil na Ukrajině. „Množství svržených leteckých pum ani nelze spočítat,“ pokračoval Zelenskyj.

Vyzval Západ, aby dál zesiloval sankce uvalené na Rusko a pak se obrátil přímo na občany Ruské federace.

„Ruští občané. Obracím se na vás, abych vám řekl pravdu o tom, jak skončí tato válka pro vás. V chudobě a s hanbou. Přijdou roky izolace. Strašný ruský represivní systém zařídí, že mnoho ruských občanů bude žít ve stejně nelidských podmínkách jako vy. Ve stejných podmínkách, v jakých dnes trpí Ukrajinci na okupovaných územích,“ vykreslil nejrozlehlejší zemi světa temnou budoucnost.

Současně však nabídl Rusům lepší perspektivu.

„Ale právě na vás záleží, zda by to nemohlo být jinak. Obracím se teď přímo na administrativu Ruské federace, na každého, kdo je ve spojení se současnou vládou: Pokud se vy, kteří sedíte v kancelářích, nepostavíte této válce, mezinárodní společenství vás připraví o všechno. O všechno, co jste si za celá léta vydělali. Ten proces už začal. Pokud budete dál roztáčet kola ruské propagandy, čtvrtého pilíře moci v Rusku, jen zvyšujete riziko, že skončíte špatně, že skončíte před mezinárodním soudním tribunálem za rozpoutání války, za šíření propagandy, za krytí válečných zločinů Ruské federace,“ sdělil Zelenskyj ruským úředníkům.

V porovnání s tímto je podle Zelenského lepší vzepřít se ruské válečné mašinérii a být za to pár měsíců bez práce.

Poté Zelenskyj poděkoval premiérům Polska, Česka a Slovinska za to, že v úterý přijeli přímo do Kyjeva a Ukrajince v jejich boji za svobodu podpořili jasným gestem. Ukázali, že jsou přáteli Ukrajiny. „Přijeli, i když na Kyjev míří okupanti,“ ocenil Zelenskyj odvahu premiérů včetně Petra Fialy (ODS). „Stáli v Kyjevě přímo vedle nás, vedle svých přátel. Takhle se chovají lídři,“ zaznělo od Zelenského. „Každý, kdo stojí po našem boku, se může stát skutečným hrdinou,“ dodal ještě ukrajinský prezident.

Speciálně poděkoval také kanadské vládě, která podporuje Ukrajinu, nejen slovy, ale také činy. Dodala Ukrajině zbraně. Poděkoval také prezidentovi USA Bidenovi a celém Kongresu USA za schválení finanční pomoci Ukrajině ve výši 13,6 miliardy dolarů. „Tyto peníze nám velmi pomůžou při obnově Ukrajiny,“ zdůraznil Zelenskyj.

Ukrajinský prezident zdůraznil, že ukrajinský parlament dál pracuje na balíčku zákonů, které mají pomoct obnově ukrajinské ekonomiky. Stejně jako ve svém úterním proslovu, i ve středu brzy nad ránem Zelenskyj požádal všechny, kdo mohou, aby se vrátili do práce a také napomohli obnově ukrajinské ekonomiky. „Nikdo, kdo pracuje v souladu s ukrajinskými zákony, nebude vystaven zbytečným kontrolám,“ ujistil všechny Zelenskyj.

„Nový zákon také zajistí všem dobrovolníkům, všem členům teritoriální obrany status veteránů,“ pokračoval Zelenskyj s tím, že pro tyto zákony hlasovala drtivá většina poslanců, což dokazuje, že Ukrajina mluví jedním hlasem i v politické sféře. Tady padá další mýtus okupantů – že ukrajinský parlament nereprezentuje vůli ukrajinského lidu. A ukrajinská vláda nepracuje ve prospěch Ukrajiny. Jenže ona to dělá,“ zdůraznil.

Poté přidal jedno varování všem, kteří se na území Ukrajiny rozhodnou spolupracovat s ruskými agresory. „Každý kolaborant, který se rozhodne spolupracovat s ruskými okupanty, musí počítat s jednou věcí. Pokud se bude chtít vyhnout trestu, musí utéct do Ruska.“

Oznámil také, že za posledních 24 hodin se díky humanitárním koridorům podařilo zachránit přes 28 tisíc civilistů. Z toho asi 20 tisíc lidí z obleženého Mariupolu. Stovkám tisíc lidí, kteří nadále trpí, protože na ně dopadají ruské letecké pumy a dělostřelecké granáty, se Zelenskyj omluvil. Omluvil se za to, že ve městě, kde není dost jídla ani vody, musí procházet takovým utrpením. A zdůraznil, že se snaží dělat vše pro to, aby jim pomohl. „Ale je to složité,“ řekl. Je to složité, protože ruští agresoři blokují příjezdové cesty do těžce zkoušených měst jako Mariupol, Sumy, Charkov, Černihov, a tak dále. „Děkuji všem lidem, kteří tato města brání a kteří se v nich snaží přežít. Vaše chrabrost, vaše odvaha, ukazuje, že může přežít celá Ukrajina,“ sklonil se před obyvateli Ruskem devastovaných měst ukrajinský prezident.

Nakonec prozradil, že předal státní vyznamenání 139 dalším hrdinům. 32 z toho posmrtně. Za statečnost v boji, za ničení nepřátelských tanků, raketometů, za ničení zásob paliva ruských okupantů.

„Sláva vám všem! Sláva našim hrdinům! Sláva Ukrajině,“ zvolal v závěru svého poselství Zelenskyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…