Vykadit rakovinu? Kauza šarlatánských „lékařů“ z Prahy se rozrůstá. ČT se ozvala i známá herečka

28.05.2018 9:07

O alternativním zdravotnickém podniku Aktip se v poslední době mluví úplně všude. Tamní zaměstnanci radí lidem například to, aby „vykadili“ rakovinu, nebo se nemoci zbavili pomocí milence. Klientům navíc mnohdy nepomáhají s tím, co za nimi přijdou řešit, ale najdou jim úplně jiné problémy, o kterých pacienti do té doby netušili. Problémem je, že mnozí z nich žádnou takovou diagnózu ve skutečnosti nemají. Profesor Pavel Klener, legendární onkolog, se závěrům majitelky Aktipu směje.

Vykadit rakovinu? Kauza šarlatánských „lékařů“ z Prahy se rozrůstá. ČT se ozvala i známá herečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Pavel Klener

Pořad 168 hodin se vrátil k dokumentu Infiltrace: Obchod se zdravím, který minulý týden odvysílala Česká televize. Reportéři nyní chtěli slyšet, jak svá vystoupení v dokumentu obhajují samotní konzultanti, jak se pracovníci centra nazývají. Ti ale vystoupit na kameru odmítli. Jediná majitelka centra Aktip, psychiatrička Jarmila Klímová, se odhodlala s televizními reportéry sejít. Vycestovali za ní do slovenské Žiliny, kde se v době natáčení rozhovoru věnovala souboru přednášek pro klienty.

Anketa

Vadí vám divadelní představení „Naše násilí, vaše násilí“, které bylo uvedeno v Brně?

94%
6%
hlasovalo: 21777 lidí

Podle psychiatričky byl dokument sestříhám účelově. „Proč si myslíte, že byl dokument sestříhán účelově, když neznáte hrubý materiál?“ ptá se paní Klímové reportér Jan Novák. „Na základě toho, že tam jsou k sobě seskládaná tvrzení, která z našeho pohledu takto nikdy neprezentujeme. Jsou tam tvrzení vytržená z kontextu. Vystřihnutá věta, nějaká souvislost, aniž by bylo jasné, na jaký podnět ta terapeutka hovoří,“ brání se Klímová. „My ty části máme zachované, máme zhruba 35 hodin materiálu, který můžeme postupně zveřejňovat,“ reagovala na nařčení režisérka Šárka Maixnerová.

O případu jsme psali ZDE.

„Jak jsem hovořila s kolegyní, tak to bylo na opakované přímé výzvy klientky, která se cíleně ptala, jak to s tou rakovinou je, a chtěla nějaká další vysvětlení,“ pokračuje psychiatrička Klímová. „O rakovině začala jako první magistra Krutilová a pořád mě v tom ujišťovala a pořád mi to v tom Aktipu někdo podsouval,“ reaguje na tato slova herečka Ivana Lokajová, která v dokumentu vystupovala jako figurantka se skrytou kamerou. A co třeba výrok o léčbě milencem? „Zkratkovité doporučení milence je samozřejmě vrcholně nevhodné vyjádření, ale naše zkušenost je taková, že lidé často musí opustit partnerství, která jsou devastující, aby se byli schopni vyléčit,“ částečně ustupuje psychiatrička Klímová. „Léčba tím milencem je samozřejmě úplně mimo a terapeut by se nikdy neměl do takových věcí pouštět, pokud o to klient nežádá,“ dodává k věci Martin Anders z psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Poté se v pořadu reportér vrátil k výroku jednoho ze zaměstnanců centra Aktip, Jana Svobody, že rakovina je v 60 % případů jen zánět. „Rozhodně nesouhlasím s tím množstevním údajem, ale máme opakovaně zkušenost, že klient přichází z oficiálního zdravotního systému, má onkologickou diagnózu a postupně se třeba ukáže, že to onkologický proces není,“ vysvětluje Jarmila Klímová. S tím ale nesouhlasí přední český onkolog Pavel Klener: „Když se stanoví diagnóza nádoru, která je opřená o histologické vyšetření a o biochemická vyšetření, tak prakticky stoprocentně není mýlky, že jde o nádorové onemocnění.“

Psychiatrička Klímová také tvrdila, že chemoterapie je dnes při léčbě rakoviny úspěšná u maximálně 15 procent pacientů. „Když se podíváte na poslední studie ohledně účinnosti chemoterapie, to jsou studie vydávané na podkladu klasických zdravotnických zařízení v Evropě a v USA. Z toho dnes vyplývá, že chemoterapie je skutečně účinná pouze v 10 až 15 % onkologických onemocnění. To dokonce tvrdí již i onkologové v České republice,“ hájí svůj výrok Klímová. „Není to pravda, záleží na typu nádoru. U některých typů nádoru to může být číslo, které odpovídá skutečnosti, ale u jiných nádorů je prakticky osmdesáti až 100procentní účinnost,“ koriguje tvrzení Klímové onkolog Pavel Klener.

Reportér se takto vrací ke každému kontroverznímu výroku, který v pořadu zazněl. Dalším byla údajná změna DNA, o které hovořila magistra Lenka Krutilová. „Změna DNA v podstatě není žádná novinka. Akorát, že informace tohoto typu ještě neprosakují širokou veřejností. Myslím si, že i proto, že na to ta laická veřejnost ještě není připravená,“ konstatuje majitelka Aktipu Jarmila Klímová. „Považuji to za blud,“ sestřeluje její tvrzení nekompromisně Pavel Klener.

Pak se již reportáž věnuje výroku, který vzbudil vůbec největší ohlasy, tedy příběhu jedné z konzultantek Aktipu, jejíž manžel údajně „vykadil rakovinu“. „Toto sdělení je podle mých znalostí popisem jedné z ájurdvédských detoxikačních metod, kde po speciální přípravě toho člověka to tělo skutečně je schopno vyloučit toxické části tkání, když to řekneme v tom nejobecnějším charakteru. Ano a toto je prostě metoda, která je několik tisíc let stará, vím, že funguje,“ doplňuje Jarmila Klímová. „Mně to připadá jako úplně nesmyslná fantasmagorie,“ připojuje svůj skeptický pohled zkušený onkolog Klener. Psychiatrička Klímová dle vlastních slov vůbec není schopna posoudit, zda manžel jedné z terapeutek skutečně „vykadil“ rakovinu. Je to ale podle ní hypoteticky možné.

Redaktorům se po odvysílání začali ozývat bývalí klienti centra. „Byla jsem v šoku, když jsem ten dokument zahlédla. Padaly tam takřka identické věty, které jsem na sezeních s paní Krutilovou slyšela i já. Dozvěděla jsem se, že z těchto neřešených věcí je pak ve čtyřiceti rakovina. Nezavrhuji psychosomatiku a celostní medicínu jako takovou, ale myslím, že je na čase oddělovat zrno od plev a tady mi přijde zvlášť nebezpečné, že tam pracují lidé s tituly, že to jsou psychologové, psychiatři, lékaři,“ přidává svou zkušenost Ivana Šatrová, někdejší klientka Aktipu.

Kvůli problémům v manželství do Aktipu před dvěma lety zašla i herečka Petra Špalková. Terapie absolvovala přímo s majitelkou Aktipu Jarmilou Klímovou a někdy i se svým manželem. „Na čtvrté, kde jsem byla sama, mi řekla, že se mám rozvést, protože tradiční rodina už nemá v této společnosti žádný smysl. Přišlo mi to od ní strašně riskantní, když ten problém nezná důvěrně,“ řekla herečka a dodala, že psychiatrička předtím viděla jejího manžela zhruba půl hodiny. „Výsledný dojem byl ten, že se jedná o velký byznys a že se to dělá pro velký byznys,“ dodává herečka Špalková. Psychiatrička k tomu říká, že její rady jsou platné a vnímá je jako ukázání směru, kterým se pacient může vydat. „Jestliže klientovi nabídneme nějaké úvahy a jemu to v kontextu té jeho nemoci začne dávat smysl, a pak se po té cestě vydá, tak to zkrátka ten léčebný efekt má,“ domnívá se psychiatrička Klímová.

A přijde ve věci pochybného poradenství i nějaký zásah z vyšších pater? „Nechceme to nechat jen tak, proto jsme i podali několik podnětů na Českou lékařskou komoru, protože někteří z těch terapeutů jsou lékaři,“ podotkl k tématu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vyjádření jednotlivých terapeutů centra Aktip se pokoušel zjistit i deník Blesk. Kromě psychiatričky Klímové se s nimi ale bavil jen vystudovaný ekonom, inženýr Marek Cihlář, který v centru „léčí“ pomocí přístroje e-Lybra, který se údajně umí připojit na podvědomí člověka. Ostatní terapeuti vysvětlovali, že mluvit nemohou, ředitelka centra Jarmila Klimešová jim však kontakt s médii nezakazuje.

Marka Cihláře se Blesk dotázal, co říká na medializované informace o činnosti centra Aktip. „Já myslím, že jsem svoji práci udělal dobře. Pokud se stala nějaká pochybení, je třeba se zeptat těch, kteří tam dělali,“ míní. A co říká o účinnosti přístroje e-Lybra? „To je přístroj, který funguje na těch principech, které jsem popisoval v reportáži. Jeho účinek je asi podobně měřitelný, jako účinky homeopatie. To znamená, že na někoho to působí, někdo tvrdí, že to nic nedělá. Ale obecně je to o tom, že ti lidé chodí a pomáhá jim to,“ brání své metody Cihlář. Práci kolegů odmítl obšírněji komentovat, prý chystají společnou reakci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…