Vypadáme jako hotentoti. A Zaorálka už to nebaví

07.04.2013 9:34

Stále neutichající spor mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem ohledně možného angažmá Livie Klausové na velvyslanectví na Slovensku naštval Lubomíra Zaorálka, stínového ministra za ČSSD. Hádka totiž podle něj poškozuje obraz země v zahraničí.

Vypadáme jako hotentoti. A Zaorálka už to nebaví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Vypadáme jako hotentoti. Mě už ten spor nebaví. Takto se to nedělá. Shazujeme se před naším sousedním partnerem, vypadá to, jako když u nás diplomacie nefunguje. Toto se má dělat neveřejně,“ rozčílil se Zaorálek v rozhovoru pro server Týden.cz. Když ohledně velvyslance panují neshody, oslabuje to prý navíc v konečném důsledku jeho pozici. „Připadá mi, že je to celé amatérské. Čím déle to dohadování bude pokračovat, tím to bude trapnější,“ dodal.

S kterou ze stran souhlasí, ale odmítl prozradit. Nejdůležitější podle něj je, aby si Zeman i Schwarzenberg sedli k jednomu stolu a vše si konečně vyříkali. Dokud nepanovala shoda na jménu velvyslance, neměla se veřejnost podle Zaorálka o jeho jménu vůbec dozvědět. „Vypadáme neprofesionálně před zahraničím. Připomíná mi to tu divadelní hru Naši furianti, jestli znáte. Oni jsou čeští furianti a vypadá to, že si ukazují sílu,“ podotkl.

Jako malé děti

Probíhající spor představuje podle Zaorálka jakési pokračování volební kampaně. Zeman si dle jeho názoru zkouší sílu vůči vládě, ale nevybral si dobrý terén. Následky se prý totiž dotknou všech. Nelíbí se mu ani Zemanův výrok o amatérismu Schwarzenberga. Takto by se prý totiž prezident chovat neměl.

Zaorálek přiznal, že vzhledem ke vztahům na bodu mrazu mezi prezidentem a ministerstvem zahraničních věcí má obavy z toho, jakým směrem se bude zahraniční politika vyvíjet. „Nebudeme mít žádné velvyslance? To není chování zralých mužů, to je nedospělé. Schwarzenberg možná hájí svoje teritorium, ale místo toho by měl podat ruku a sednout si a najít řešení,“ navrhl řešení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…