Vypli Ukrajincům internet pro útoky. A hned se to projevilo

09.02.2023 13:54 | Ze sítí

Americká společnost SpaceX miliardáře Elona Muska omezí funkčnost satelitní internetové služby Starlink na Ukrajině, aby ukrajinská armáda nemohla používat systém k útokům bezpilotními letouny. Starlink podle prezidentky firmy Gwynny Shotwellové má sloužit jen ke komunikaci a ne k útočným akcím. Poslanec Marek Ženíšek (TOP 09) to bere od Muska jako „faktickou podporu ruské války.“ A v Česku se objevil vzkaz na dobíjecí stanici pro elektromobily: Vozy Tesla, které vyrábí též Musk, na ni nesmí.

Vypli Ukrajincům internet pro útoky. A hned se to projevilo
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

SpaceX podle informací České televize zamezí používání sítě Starlink k ovládání bezpilotních letounů. Ty přitom ukrajinská armáda využívá pro zjišťování nepřátelských pozic, zaměřování palby a také na samotné shazování bomb.

Podle prezidentky firmy Gwynny Shotwellové Starlink nikdy neměl sloužit jako zbraň. „Víme, že je ukrajinská armáda používá ke komunikaci, a to je v pořádku. Ale naším záměrem nikdy nebylo, aby se používaly k útočným účelům,“ poznamenala Shotwellová s tím, že takové používání přesahuje rámec smlouvy, kterou společnost SpaceX uzavřela s ukrajinskou vládou.

Dohoda se podle Shotwellové týkala pouze humanitárních účelů, jako je poskytování internetu nemocnicím, bankám a ukrajinským rodinám. „Existují věci, které můžeme udělat, abychom omezili jejich schopnost to dělat,“ uvedla Shotwellová s tím, že dojde k omezení možnosti užívat Starlink k bojovým účelům.

Ekolog a popularizátor vědy Stanislav Mihulka vyzývá americkou administrativu, aby zjednala nápravu. „Podle mě by měla americká vláda jednat. SpaceX má lukrativní kontrakty s Pentagonem i s NASA. Tohle je zrada národních zájmů, přinejmenším - když pominu jak je to lidsky ubohé a zbabělé. Nejbohatší lúzr světa,“ vzkazuje Mihulka nejbohatšímu muži světa Elonu Muskovi.

 

 

„SpaceX tímto skončili jako sériózní firma. Ať táhnou do Ruska a tam pomáhají vraždit Ukrajince,“ dodal Mihulka.

 

 

Psychoterapeut Tomáš Rektor dokonce Muskovi vzkazuje, že za tohle přijde do pekla, kde se potká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Začala invaze a Elon Musk blokuje Starlinky na Ukrajině pro navádění dronů. Nemůžu najít pojmenování emoce, kterou to ve mě vyvolává, nevím které patro pekla tomu odpovídá. Jen doufám, že až se tam jednou potká Elon s Vladimirem Vladimirovičem, budou si moci o válce povídat velmi, velmi dlouho,“ reagoval Rektor na Facebooku.

Jako nepochopitelný krok počínání společnosti SpaceX označil i Marek Rašovský. „Rusové v příštích dnech rozjedou obrovskou ofenzívu, zatímco SpaceX omezí Ukrajině používání Starlinku, který využívají k obraně svého území... Vy všichni, jak tady jste, tomu rozumíte???“ ptá se Rašovský.

 

 

Poslanec a předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Marek Ženíšek má za to, že Musk tím fakticky podpořil ruskou agresi na Ukrajině. „Společnost SpaceX podnikla kroky, aby zabránila ukrajinské armádě využívat bezpilotní techniku během války s Ruskem. Drony, které by mohly ničit techniku nepřítele, budou omezeny, aby ta technika mohla zabíjet Ukrajince. Tohle je faktická podpora ruské války. Nic víc,“ má jasno Ženíšek.

 

 

Zahraniční reportér ČT Jakub Szántó situaci přirovnává k embargu na dodávku zbraní do Palestiny, zatímco arabské státy zbrojily na útok proti Izraeli. „Před ruskou ofenzivou znemožní Musk Ukrajině využívat Starlink pro vojenské účely (čti: pro obranu). V situaci, kdy Rusko vlastní síť vojenských satelitů. Srovnatelné s embargem na zbraně do Palestiny, zatímco arabské státy zbrojily na útok proti Izraeli,“ uvedl Szántó.

 

 

Někdejší zaměstnankyně ministerstva obrany Miroslava Pašková sdílela návod, jak Elona Muska potrestat. A to tím, že se dobíjecí stanice pro elektromobily uzavřou pro vozy Tesla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nechápu ty hysterické reakce, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepetmill , 09.02.2023 15:39:43
Musk Ukr. nezapůjčil, nedodal ani neprodal vojenský materiál, ale poskytl komunikační mírovou technologii. Jestli to někdo zneužívá k něčemu jinému, pak se nemůže divit. Musk není zbrojař a není s Ruskem ve válce a zřejmě ani nechce být. Ale my snad také ne, nebo snad ano? To, že pár křiklounů si myslí něco jiného, to neznamená, že si to myslí Češi.

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…