Vyrazit! Babiš začal dělat pořádek v ANO. Schytal to Faltýnek i „pán s Mercedesem“, o kterém jsme psali

11.03.2019 7:51

Premiér Andrej Babiš (ANO) se zlobí kvůli zapletení členů hnutí do kauz spojených s mýtem a městskými zakázkami v Brně. „Opravdu mě to štve, protože jako hnutí máme čistý štít. Vždycky jsem říkal, že pokud by došlo ke korupci u našich lidí, zbavíme se jich okamžitě,“ reagoval Babiš zostra pro Lidové noviny.

Vyrazit! Babiš začal dělat pořádek v ANO. Schytal to Faltýnek i „pán s Mercedesem“, o kterém jsme psali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

V problémech je i první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek, který se scházel s předsedou ÚOHS Petrem Rafajem a šéfem firmy Kapsch Karlem Faixem. Podle svých slov chtěl tehdy najít co nejlepší řešení. Premiér jej však podrobil kritice. „Podle mého názoru neměl suplovat ministra Ťoka,“ řekl. „Mě to opravdu štve, protože jako hnutí máme čistý štít. Vždycky jsem říkal, že pokud by skutečně došlo ke korupci u našich lidí, zbavíme se jich okamžitě. Další aktéry v kauze neznám,“ poznamenal Babiš.

Anketa

Je Jaroslav Faltýnek důvěryhodný?

58%
42%
hlasovalo: 14043 lidí

Ťok musel okamžitě vyzvat České dráhy, aby řešily post radního Brna-střed Jiřího Švachuly (ANO) v dozorčí radě ČD Cargo. Týká se ho totiž druhá větev kauzy týkající se zakázek v městské části. Podle Babiše je nepřijatelné, aby k takovým případům docházelo. „Založil jsem hnutí proti korupci a je nepřijatelné, aby k takovým případům docházelo,“ řekl s tím, že hnutí se musí zbavit lidí, u kterých se prokázala korupce. 

Švachula je dosud ne příliš známý regionální politik hnutí ANO, který měl na radnici Brno-střed na starosti investice a správu obecních bytů. Celková výše jeho rozpočtu se pohybovala v řádech stovek milionů.

ParlamentníListy.cz měly možnost hovořit hned s několika významnými členy ČD, jejichž posty nebudeme odhalovat. Švachulu samozřejmě znají, jelikož se s ním pravidelně setkávali během jednání. Vzpomínky? „Machr. Jezdil velkým autem, SUV Mercedes, které mělo ohromná kola. Jinak tedy holá hlava, bílá košile,“ sdělil jeden z našich zdrojů. Druhý, jemuž nevadilo uvést působení v dozorčí radě ČD Cargo, upozornil na fakt, že Švachulu téměř nikdy neslyšel mluvit. „Nic neříkal. Jen mimo záznam, že kdyby bylo potřeba řešit kartelové průsery z dob Bazaly, že to na ÚOHS zařídí,“ vysvětlil a přidal, že nikdo z vedení ČD o jeho „pomoc“ v tomto duchu nestál.

ParlamentníListy.cz na jeho osobu narazily opakovaně. Vždy byl dáván do souvislosti s velmi podivnými praktikami a stylem devadesátých let. Naše redakce v minulých letech hovořila s řadou podnikatelů, kteří nás upozorňovali právě na Švachulu, jenž prý doslova plave v penězích, případně na jeho stranického kolegu Richarda Mrázka, exnáměstka na „velké“ radnici v Brně. Ačkoli jsme se několikrát snažili získávat odpovědi, tehdejší brněnský primátor Vokřál mlčel. Zřejmě se bál, nechtěl jít proti lidem, díky nimž získal post, vliv a velké peníze.

Více o Švachulovi jsme psali ZDE.

„Musím říct, že mě takové kauzy opravdu štvou, protože poškozují naše hnutí,“ vyjádřil se Babiš také ke kauze předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO), jenž zpíval v rekonstruovaném sále Poslanecké sněmovny. „První reakce pana Vondráčka nebyla správná, a proto jsem ho vyzval, aby se omluvil. Což udělal,“ poznamenal Babiš. 

„Co se týče Kapsche, pro mě historicky ta firma podnikala podivně. Ke mně se také snažili dostat, ale odmítl jsem je přijmout. Když jsme nastoupili do vlády, ani nebylo možné najít smlouvu s Kapschem. Pak se zjistilo, že ji nejde vypovědět. Dva roky jsme pracovali na tom, aby se podle stávající smlouvy ušetřilo pět set milionů ročně. Následoval tendr, který byl transparentní, Kapsch nevyhrál, ušetřili jsme ročně miliardu,“ sdělil pak ke Kapschi. 

„Pro mě je nepřijatelné, aby k takovým případům docházelo. Policie to musí vyšetřit co nejdřív, aby se situace vyjasnila,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…