Vyšetřete smrt Roma v Teplicích, zahřmělo ze Štrasburku. I zástupkyně ombudsmana Šimunková se dala do díla

23.06.2021 18:29

Mezinárodní organizace Rada Evropy vyzývá k „bezodkladnému, důkladnému a nezávislému vyšetření“ smrti zfetovaného Roma v Teplicích, který krátce po policejním zákroku, během něhož agresivně napadal policisty, zemřel. „Záběry pořízené v Teplicích, ukazující zákrok policie proti Romovi, který později zemřel v sanitce, jsou znepokojující a vyvolávají mnoho otázek ohledně okolností tohoto tragického incidentu,“ zní z organizace k případu muže, jenž podle pitevní zprávy zemřel z důvodu předávkování drogami amfetaminové řady. Věci se chce chopit i zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková.

Vyšetřete smrt Roma v Teplicích, zahřmělo ze Štrasburku. I zástupkyně ombudsmana Šimunková se dala do díla
Foto: Repro Youtube
Popisek: Video ze zásahu v Teplicích

Anketa

Je Alena Schillerová dobrá ministryně financí?

69%
28%
hlasovalo: 8750 lidí
Policie proti několikanásobnému recidivistovi romského původu pod vlivem látky amfetaminové řady v sobotu v Teplicích zasáhla poté, co bušil do zaparkovaného auta a pokusil se napadnout známého. Policisté se muže kvůli jeho agresivnímu chování snažili zpacifikovat, načež je také napadal, škrábal a kousal. Policisté se útočníka dlouhé minuty snažili udržet, aby nemohl napadnout je ani nikoho z přítomných, těch se též z obav z nákazy ptali, zdali neví, jestli není muž nemocný a nemá-li například žloutenku nebo HIV.

Na místo následně policisté přivolali záchranku, útočník v sanitě zkolaboval a zemřel, dle předběžné příčiny smrti na předávkování drogami, což potvrdila i soudní pitva.

Úřady označily zákrok policistů za adekvátní, zasahujících mužů zákona se zastali i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) i premiér Andrej Babiš (ANO). „Pokud někdo ničí auta, je agresivní a jednoho policistu dokonce pokouše, tak nemůže čekat, že s ním budou zacházet v rukavičkách. Soudní pitva navíc jasně dokázala, že nezemřel kvůli zákroku policie,“ napsal Babiš.

Mnozí aktivisté či organizace Romea ovšem tvrdí, že sobotní zákrok proti zfetovanému muži byl neadekvátní a že policisté mají na jeho smrti podíl. Proti „policejní brutalitě“ je plánována v Praze demonstrace a objevují se i názory, že jde o „českého Floyda“, čímž někteří odkazují na případ černocha George Floyda, jenž zemřel v USA poté, co mu policista dlouhé minuty klečel na krku. I Floyd měl velice bohatou kriminální minulost a byl rovněž pod vlivem návykových látek, kromě intoxikace fentanylem a poruchy srdečního rytmu však měl mít dle soudu v jeho případě na jeho úmrtí vliv i zásah policisty.

Nyní do věci promluvila i Rada Evropy ze Štrasburku, která vyzvala k „bezodkladnému, důkladnému a nezávislému vyšetření“. Smrt zfetovaného Roma v Teplicích po policejním zákroku totiž podle ní „vyvolává řadu otázek“.

Dle Rady Evropy jsou záběry z incidentu znepokojující a vyvolávají mnoho otázek. „Záběry pořízené 19. června v Teplicích, v České republice, ukazující zákrok policie proti Romovi, který později zemřel v sanitce, jsou znepokojující a vyvolávají mnoho otázek ohledně okolností tohoto tragického incidentu,“ uvedl v prohlášení mluvčí instituce Daniel Höltgen.

„Rada Evropy se dlouhodobě zapojuje do spolupráce s vládami a romskou komunitou na ochraně Romů před diskriminací a na podpoře jejich integrace a zapojení do společnosti,“ dodal Höltgen.

Kromě Rady Evropy se vyšetření případu chopí též zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková, která chce vyšetřit přiměřenost zákroku; uvedla to ve středu v rozhovoru pro internetovou televizi Romea TV. „Po zhlédnutí videa z teplického zákroku a po přečtení všech dostupných informací jsem se rozhodla využít své kompetence a své působnosti, kterou mám na základě zákona o veřejném ochránci práv v oblasti Policie České republiky, a rozhodla jsem se, že zahájím šetření z vlastní iniciativy. Šetření bude zaměřeno na přiměřenost použití donucovacích prostředků při tom teplickém zákroku,“ sdělila Šimůnková a doplnila, že se pokusí věc prošetřit, co nejdříve to bude možné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…