Výsledky českých eurovoleb byly vyhlášeny ve Sbírce zákonů

28.05.2019 10:53

Výsledky českých voleb do Evropského parlamentu, které vyhrálo ANO před ODS a Piráty, byly dnes vyhlášeny ve Sbírce zákonů. Od středy je bude možné napadnout u Nejvyššího správního soudu. Desetidenní lhůta pro tento krok končí v pátek 7. června.

Výsledky českých eurovoleb byly vyhlášeny ve Sbírce zákonů
Foto: hns
Popisek: Eurovolby, ilustrační koláž

Výsledky ve sbírce mají formu sdělení Státní volební komise. Obsahují informace, kolik voličů dalo hlas kterému z kandidujících uskupení a kolik preferenčních hlasů dostali kandidáti sedmi uskupení, která získala více než pět procent hlasů nutných pro mandát v Evropském parlamentu.

České eurovolby vyhrálo hnutí ANO, které díky 502.343 voličům získalo šest mandátů. ODS obdržela 344.885 hlasů a bude mít čtyři europoslance. Piráty volilo 330.844 voličů, podle zákonem stanoveného přepočtu hlasů na mandáty budou mít tři europoslance. Stejně početné zastoupení v europarlamentu bude mít koalice Starostů s TOP 09, byť ji volilo pouze 276.220 voličů.

Po dvou europoslancích budou mít SPD díky 216.718 voličům a KDU-ČSL, kterou volilo 171.723 lidí. KSČM získala jediný mandát za 164.624 hlasů. Vládní sociální demokracie o zastoupení v europarlamentu přišla, neboť ji volilo pouze 93.664 voličů.

Evropských voleb se v Česku mohlo zúčastnit 8,316.737 lidí, do volebních místností jich přišlo 2,388.304. Necelá tisícovka z nich ale nakonec nehlasovala, okrskové volební komise nakonec sčítaly hlasy 2,387.378 voličů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…