Výstava Romano Suno ukazuje svět očima a srdcem romských dětí, říká místostarosta

15.08.2013 10:13

ROZHOVOR Výstavní činnost Galerie Prádelna při Komunitním centru Prádelna na pražském Smíchově nemá přestávku ani během prázdnin. Tento týden skončila velmi úspěšná výstava sportovních fotografií „Míč a hry“ a hned byla zahájena nová, tentokrát putovní výstava pod názvem Romano Suno. Více nám přiblíží 1. místostarosta MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit, který již tradičně na celou akcí převzal záštitu.

Výstava Romano Suno ukazuje svět očima a srdcem romských dětí, říká místostarosta
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Galerie v komunitním centru funguje i přes léto, co jste pro návštěvníky připravili?

Naším cílem bylo i během letních měsíců, kdy dochází k jakémusi „kulturnímu útlumu“ a většina institucí i z oblasti umění a kultury běží spíše na tzv. prázdninový provoz, nabídnout návštěvníkům hned dvě docela výrazné výstavní počiny. Prvním byla fotografická výstava etablovaného sportovního fotografa Jiřího Růžičky, která měla velký ohlas, a na druhý prázdninový měsíc je připravena putovní výstava výtvarných a literárních prací dětí a mládeže Romano Suno, která kromě již uskutečněného úspěšného zahájení bude mít i slavnostní derniéru 6. září.

Můžete nám výstavu přiblížit?

Výstava Romano suno je putovní výstava obecně prospěšné organizace Nová škola a představuje to nejlepší z historie literární a výtvarné soutěže Romano suno, která prostřednictvím dětských kreseb a krátkých textů v romském a českém jazyce ukazuje svět viděný očima a srdcem romských dětí a mladých dospělých. Jedná se o literární a výtvarnou soutěž pro žáky základních škol a středních škol, která letos probíhá již 16. rokem, a poskytuje dětem možnost literární či výtvarnou výpovědí přiblížit svět, v němž žijí, široké veřejnosti. Ke každému ročníku soutěže je také vydáván sborník, sestávající z výběru literárních i výtvarných příspěvků, kde jsou romské texty publikovány s českým i anglickým překladem. Je to zejména příležitost se literárně realizovat v jazyce, s jehož psanou formou se setkáváme jen minimálně, ale významný podíl mají i samostatné výtvarné práce.  Soutěžící mohou tvořit na námi daná témata, kromě pevně zadaných témat je vždy součástí také volné téma a možnost napsat příspěvek formou básně. Všechny literární i výtvarné práce prochází rukama odborné poroty.

Čím je tato výstava zajímavá a přínosná?

Již to, že letos se koná 16. ročník tohoto projektu, je důkazem jeho výjimečnosti a nadčasovosti, což dále potvrzuje i fakt, že Romano suno 2013 bylo podpořeno Úřadem vlády ČR v rámci programu „Podpora implementace Evropské charty regionálních či menšinových jazyků pro rok 2013“. Navíc si myslím, že právě v dnešní době má takováto výstava ještě větší význam, neboť může ukázat, že děti a mladí lidé patřící k odlišným etnickým, jazykovým nebo společenským skupinám mají podobná přání a sny a jejich vnímání světa je blízké. A že oboustranná tolerance, vlídnost a nepředpojatost coby celospolečenský konsensus jsou prvotní základy, na kterých se dá budovat moderní a spokojená společnost. Tato výstava je o našem světě, jak ho vidí děti, a je jedno, mluví-li česky, romsky nebo nějakým úplně jiným jazykem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…