Vystrčil bude mít radost. Litva učinila krok, Čína se zlobí

06.08.2021 15:50

Ostrov Tchaj-wan dosáhl v posledních dnech hned dvou velkých úspěchů. Jednoho symbolického politického úspěchu dosáhl ostrov na letních olympijských hrách v Tokiu, druhého na půdě Evropské unie.

Vystrčil bude mít radost. Litva učinila krok, Čína se zlobí
Foto: archiv
Popisek: Pobaltí

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí
Na olympiádě v Tokiu zazněla hymna Tchaj-wanu a na nejvyšší stožár vylétla tchaj-wanská vlajka. A Číňanům nezbylo, než tomu jen přihlížet. Z Tchaj-wanu hned putovalo do Japonska poděkování. Na předchozích sportovních akcích byl Tchaj-wan oficiálně nazýván „čínský Tchaj-pej“.

Vedle toho mohla velký úspěch ohlásit i tchaj-wanská diplomacie. Tchaj-wan k velké nelibosti Číny otevře v Litvě, tedy v členské zemi EU, svůj úřad a nebude to pod čínskou značkou, nýbrž pod svým názvem Tchaj-wan.

„Jde o důležitý diplomatický průlom,“ komentovala otevření úřadu ve Vilniusu tchajwanská prezidentka Tsai Ing-wen. Na její slova upozornil server Aktuálně.cz.

Čínští komunisté se kvůli tomu na Litvu pořádně hněvají.

„Vyzýváme Litvu, aby dodržela princip jedné Číny,“ citovala Reuters čínský úřad pro záležitosti Tchaj-wanu. Čína považuje Tchaj-wan za svou provincii.

Profesor čínských studií na Vilniuské univerzitě Konstantinas Andrijauskas ve vyjádření pro Aktuálně.cz upozornil, že Litva svůj postoj k Tchaj-wanu měnit nebude. „V našich vztazích s Čínou máme prostor pro manévrování. Máme velkou zkušenost s tím, být po dlouhou dobu součástí komunistického impéria, a sdílíme hranice s problematickými zeměmi, jako je Rusko a Bělorusko,“ poznamenal.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…