Vytvořili kanály, aby se mohli bít v prsa, ale skoro nikdo je nevyužívá... O Fialovu příspěvku na bydlení

26.12.2022 8:13 | Ze sítí

Stát plánuje další mimořádné navýšení důchodů, a to průměrně o 700 korun. Důvodem je vysoká inflace. Vláda vedle důchodů však také řeší příspěvky na bydlení, uvádí ČT24 a Echo24.cz.

Vytvořili kanály, aby se mohli bít v prsa, ale skoro nikdo je nevyužívá... O Fialovu příspěvku na bydlení
Foto: Dollarphotoclub
Popisek: Peníze

Důchody by podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) měly vzrůst v létě, konkrétně v červnu, a to zhruba o 700 korun. 

„Víme, že ta situace pravděpodobně nastane, jsme si toho vědomi. Ta kalkulace je takto opravdu objektivně nastavena kolem dvaceti miliard korun a pak to v průměru může vycházet někde mezi 670, 700 korunami. Ale bavíme se o průměrné výši důchodů. Pak to přesně dopočítáme v okamžiku, kdy budeme mít přesnou informaci od Českého statistického úřadu,“ uvádí ministr Jurečka pro ČT24.

Premiér Petr Fiala (ODS) také nabádá občany, aby se nebáli zažádat si o příspěvek na bydlení. Jak však uvádí server Echo24.cz, žádosti komplikuje složitý proces, jenž podle expertů řadu lidí odradí a ti nejpotřebnější, například senioři, ani žádost nepodají. Na druhou stranu pak na příspěvek mohou dosáhnout lidé, kteří by se bez něj obešli.

„Asi 45 procent lidí si chybně myslí, že nemají nárok. Třeba proto, že nesplňují limity výdajů nebo bydlí v typu bydlení, který tomu neodpovídá. Část si myslí, že nemá na nic nárok i proto, že má na účtu nějaké úspory, což se ale v příspěvku vůbec neposuzuje,“ uvedl k příspěvku sociolog Daniel Prokop.

O komunikaci a složitosti některých opatření se zmínil také politolog Jan Kubáček. „Vláda nastavila poměrně komplexní sadu opatření sociální pomoci, ale ta pravidla jsou nastavená opravdu složitě. Skoro to vypadá, že vláda jen vytvořila nějaké kanály, které ale kvůli složitosti nikdo nevyužívá, aby se mohla ‚bít v prsa‘ a říkat, že nabízí pomocnou ruku, ale nikdo o naši pomoc nestojí,“ zmínil Kubáček.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…