Výzkum: Černoši doženou bělochy za 228 let

22.08.2016 14:01

Teprve za 228 let se dostane průměrná černá rodina ve Spojených státech na současnou úroveň bílé rodiny. To je hlavní zpráva výzkumu amerického institutu pro politická studia IPS a společnosti pro ekonomický rozvoj CFED. Informoval o tom server Dotyk.cz.

Výzkum: Černoši doženou bělochy za 228 let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Aby se dostali Afroameričané na současnou úroveň bílých spoluobčanů, potrvá jim to při stávajících ekonomických projekcích 228 let. Americká rodina s jihoamerickými předky (latinskoamerická) pak má odstup 84 let.

Celý text je ZDE

Vypočítali to vědci z Institute for Policy Studies (IPS) ve spolupráci s Corporation For Economic Developement (CFED). Zaměřili se na vývoj majetku amerických domácností v letech 1983 až 2013.

V těchto třiceti letech průměrně bohatství domácností bílých Američanů vzrostlo o 84 procent, třikrát rychleji, než je tomu u Afroameričanů.

Nejbohatší Američané, kteří jsou zařazeni do žebříčku Forbes 400, zbohatli za těchto třicet let v průměru o 736 procent.

„Pokud tyto trendy budou pokračovat dalších třicet let, čistý majetek průměrné bílé rodiny poroste o 18 tisíc dolarů ročně, ale černá a hispánská domácnost si polepší o 750, respektive 2250 dolarů ročně,“ uvedl server týdeníku The Nation.

Ve Spojených státech se prý neuplatňuje princip meritokracie, kdy ti nejlepší ve společnosti také nejvíce vydělávají a jsou pro celek přínosem. Sociolog Dalton Conley z Princeton Univerzity došel k závěru, že bílá americká rodina na hranici chudoby má roční čistý příjem 10 až 15 tisíc dolarů, ale černá rodina v této kategorii už má finanční problémy, protože je více zadlužená a musí splácet úroky. Tím více ji to drží finančně „pod vodou“.

Nejabsurdnější na celém problému je to, že americká vláda naopak tuto příjmovou nerovnoměrnost zhoršuje. IPS a CFED vypočítaly, že od roku 1994 americké vlády utratily na programy lepšího vzdělání, spoření na důchod nebo bydlení třikrát více. V roce 1994 to bylo 200 miliard dolarů, loni už 600 miliard dolarů. Ale většina z těchto peněz se vrátí těm nejbohatším.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…