Vždycky jsem si poslechl rady Oty Novotného a pak udělal přesný opak. ČSSD ho zaměstnávala jako charitu, nikde jinde by ho nechtěli, vzpomíná Jiří Paroubek

16.06.2017 10:29

Moderátor Luboš Xaver Veselý přivítal v internetové televizi XTV expremiéra a někdejšího předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. Ten nenechal na sociální demokracii nit suchou. Pár slovních ran schytal i analytik Oto Novotný. Od samého počátku prý strana volila chybnou strategii podle hesla: Ono nic jiného lidem nezbude než nás volit. „To byla nebetyčná hloupost, vypálil Paroubek. Sobotka mluvil jako kniha a jeho řeči nikdo neposlouchal. Takhle vypadá cesta na dno propasti, alespoň podle Paroubka.

Vždycky jsem si poslechl rady Oty Novotného a pak udělal přesný opak. ČSSD ho zaměstnávala jako charitu, nikde jinde by ho nechtěli, vzpomíná Jiří Paroubek
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Hned na úvod rozhovoru expremiér připomněl, že pád ČSSD k 10 procentům voličských hlasů předvídal už před půl rokem. Pokud by ČSSD nic neudělala, možná by se dostala až k 8 procentům. Proto je dobře, že strana udělala nějaké změny. Jen je podle Paroubka měla udělat mnohem dřív.

„Chtělo to udělat ty změny už před půl rokem, modernizovat ten obstarožní program, oddělit pozici předsedy strany a předsedy vlády. To rozdělení do tří osob není úplně ideální, ty dvě osoby by byly lepší, tak aby voliči nebyli zmateni. Chtělo to udělat změny v marketingu, aby ta strana přicházela jako první se společenskými tématy,“ apeloval na stranu Paroubek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Strana až dosud zřejmě žila v představě, že ti lidé to sociálním demokratům stejně ve volbách hodí, protože komu jinému by to přeci dávali. „To byla nebetyčná hloupost,“ varoval expremiér. Strana tlačila na růst minimální mzdy, jenže to od ČSSD očekává každý. Parouberk navíc pochybuje o tom, že lidé s minimální mzdou chodí v hojném počtu k volbám. Strana tedy měla vymyslet něco nového. „Oni sedm let po mém odchodu nevymysleli nic,“ hřímal Paroubek před kamerou.

Ukazuje se, že Babiš je charismatickým lídrem s velkým příběhem – a to je rozhodující. Má sice minimální politické zkušenosti, ale nevadí to ani jemu, ani jeho voličům. Se Sobotkou je to jiné. „Tady máte zkušeného politického harcovníka, který ale mluví jako kniha. Když posloucháte ty jeho řeči, tak to se dá rovnou tisknout, problém je, že to nikdo neposlouchá,“ nešetřil hoParoubek.

V žádném případě prý není pravda, že by Sobotka vyšel z vládní krize jako vítěz. Takhle to možná podávala média, která jsou známá tím, že nenávidí Zemana. „Ze Sobotky udělala pražská kavárna svůj idol zhruba na týden, ale nikdy by ho nevolila. Takže Sobotka vlastně prohrál,“ shrnul expremiér.

Babiš teď může jezdit po republice a bude říkat, že všechno, co se povedlo, je jeho zásluha a všechno, co je špatně, za to může ČSSD. Prostě a krátce, vládní krize byla chyba. Kdyby snad ČSSD měla informace o tom, že bude Babiš obviněn v kauze firmy Čapí hnízdo, měla toho využít. „Kdybych tyhle informace měl já, tak se do té krize pustím taky a zametu s Babišem taky, ale vymetu ho úplně z politiky, protože kdyby byl obviněn, tak by to pro něj nešlo,“ vypálil Paroubek.  

Sobotka prý udělal osudovou chybu, když vyhnal z vedení strany všechny své oponenty, a dnes na to doplatil. Politika stojí na lidech a Michal Hašek, David Rath, ale i Sobotka dokázali přitáhnout určité typy voličů. Proto je Paroubek z vedení nevyháněl. A strana byla silná. Když jsou tihle lidé pryč, strana padá.

Bolestí ČSSD je prý také analytik z Lidového domu Oto Novotný. Paroubek ho má za inventář, který je v ČSSD už od dob Miloše Zemana. Novotný prý dokázal dobře připravit projekt modernizace strany, ale v praktické politice se chová jako slon v  porcelánu. A Paroubek volil ještě mnohem ostřejší slova: „Já jsem dělal v naprosté většině naprostý opak toho, co mi radil. Ota Novotný je člověk, jehož analytické schopnosti jsou velmi omezené. Pokud mi měl radit v otázkách praktické politiky, tak to byla hrůza. (...) Já si myslím, že je jedním z ideových hrobařů sociální demokracie,“ shrnul expremiér.  „Zaměstnávali jsme ho dál, protože prostě byl jinde nezaměstnatelný, byla to sociální záležitost, já jsem ho neposlouchal,“ zasadil další ránu Novotnému Paroubek.

V jednom případě se však Bohuslava Sobotky a jeho vedení zastal. Sobotka prý udělal dobře, když vyhnal Jiřího Zimolu. Jeho kauza s chatou a s penězi pro kamaráda z nemocnice by na západě zlomila vaz úplně každému. „Jeho neočistí už ani to, kdyby spadl do bazénu se savem,“ udeřil na Zimolu Paroubek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…