Vzkaz Merkelové do zadlužené Itálie: Solidarita v eurozóně by neměla vést k dluhové unii

03.06.2018 6:39

Německá kancléřka Angela Merkelová se v rozhovoru pro německý deník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung vyjádřila k principu solidarity mezi členy eurozóny. Podle ní by totiž neměl přeměnit skupinu zemí platících eurem z měnové unie v unii, která sdíli dluhy. Její slova lze proto podle agentury Reuters chápat tak, že dluhy se Itálii jen tak neodpustí.

Vzkaz Merkelové do zadlužené Itálie: Solidarita v eurozóně by neměla vést k dluhové unii
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

Italské vládní populistické strany Liga a Hnutí pěti hvězd (M5S) plánují požádat Evropsku centrální banku, aby jim odpustila dluh 250 miliard eur (6,5 bilionu Kč), informovala ještě nedávno média, uvedla ČTK. Merkelová na to však reagovala se slovy, že solidarita mezi členy měnové unie je důležitá, neměla by však vést k dluhové unii. Italská vládní koalice, která je obecně považována za nepřátelskou vůči euru, se v pátek ujala moci.

To uklidnilo trhy, které se obávaly, že by se nové volby mohly stát referendem o tom, zda Itálie opustí eurozónu. Německá kancléřka prý místo spekulací o záměrech nové italské vlády plánuje ji otevřeně kontaktovat. V rozhovoru pro německý list také dodala, že je ochotná jednat s novou italskou vládou o zvýšení míry zaměstnanosti mezi mladými lidmi v Itálii.

Její úřad dnes uvedl, že telefonicky pogratulovala novému italskému premiérovi, kterým je Guiseppe Conte, a pozvala ho na jednání do Berlína.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…