Vznik Islámského státu neměl být pro českou vládu překvapením, naznačovaly to prý informace vojenské tajné služby

06.11.2014 14:19

O výroční zprávě Vojenského zpravodajství (VZ), jedné z českých tajných služeb, se na názorové stránce dnešních Lidových novin rozepisuje spolupracovník listu Jan Schneider. Poukazuje na to, že VZ už ve zprávě za rok 2012 referovalo o zvýšeném vlivu iráckých radikálů v Sýrii a předpovídalo, že po případném pádu syrského prezidenta Bašára Asada by v mocenském vakuu nastalý chaos znamenal destabilizaci celého regionu.

Vznik Islámského státu neměl být pro českou vládu překvapením, naznačovaly to prý informace vojenské tajné služby
Foto: Repro web VZ
Popisek: Vojenské zpravodajství

I v roce 2013 Vojenské zpravodajství hodnotilo negativně dále vzrůstající vliv náboženských extremistů v roztříštěné protiasadovské opozici, která ovládala rozsáhlá území na pomezí Sýrie, Turecka, Jordánska a Iráku. „Zpravodajství sledovalo posilování a zvyšování aktivit odnoží al-Káidy, z nichž se vyprofiloval Islámský stát (ISIS),“ píše Schneider.

V této souvislosti se ptá, zda a jak česká vláda pracovala s těmito informacemi, které i ve zveřejněné části výroční zprávy VZ obsahují zárodečné indicie vzniku Islámského státu. „Jeho vznik totiž pro českou vládu neměl být překvapivý,“ poukazuje analytik.

Charakter íránských vojsk zůstal hlavně obranný

Zajímavý moment našel ve výroční zprávě ohledně Íránu. „Konstatuje se v ní, že charakter íránských ozbrojených sil zůstal nadále především obranný – což je v rozporu s rozšířeným tvrzením o agresivním charakteru íránského režimu,“ poukazuje Schneider.

Rusko se snažilo oslabovat vliv USA a Číny ve Střední Asii

Všímá si také pasáže výroční zprávy, která zmiňuje, že stejně jako v roce 2012 i loni pokračovala ruská politika v regionu Střední Asie v oslabování vojensko-ekonomického vlivu ze strany USA a Čínské lidové republiky.

Závěrem Schneider uvádí, že výroční zpráva VZ má několik „kvalitních náznaků, jejichž zmnožení by veřejnost bezpochyby uvítala". VZ totiž na rozdíl od BIS může veřejnosti zprostředkovat velmi poučné informace ze zahraničí. „Bylo by vhodné a prospěšné, kdyby se na těchto náznacích založená komunikace zpravodajců s veřejností stala intenzivnější,“ dodává Schneider.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…