Vzpomeňte si na exministra Julínka: Právě před deseti lety byly schváleny zdravotnické poplatky

06.08.2017 14:41

Před deseti lety, v úterý 21. srpna, schválila Sněmovna vládní návrh zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů nazývaný také reformou veřejných financí nebo Topolánkův batoh, podle tehdejšího premiéra Mirka Topolánka z ODS. Reforma zavedla mimo jiné poplatky u lékaře a superhrubou mzdu, tedy zdaňování mezd ze základu zvýšeného o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění. Zákon kritizovala levicová opozice, výhrady měli i někteří koaliční poslanci.

Vzpomeňte si na exministra Julínka: Právě před deseti lety byly schváleny zdravotnické poplatky
Foto: red
Popisek: Poplatky v nemocnici, ilustrační foto

Podle zákona tak lidé od roku 2008 museli za každou návštěvu lékaře zaplatit 30 korun. Za den v nemocnici to bylo 60 korun, za návštěvu pohotovosti 90 korun a za každou položku na receptu dalších 30 korun.

Reforma zavedla i jednotnou 15procentní sazbu daně z příjmu fyzických osob a nahradila tak předchozí čtyři daňová pásma 12, 19, 25 a 32 procent. Od roku 2008 se také snížily daně firmám, a to z 24 na 21 procent. Od roku 2010 klesla na nynějších 19 procent. Snížená sazba daně z přidané hodnoty se zvýšila z pěti na devět procent. Nyní platí dvě snížené sazby: deset a 15 procent.

Protože síly opozice i vládní koalice byly po volbách v roce 2006 shodné, pomohli vládním stranám ve Sněmovně prosadit reformu bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka. Naopak lidovec Ludvík Hovorka, který je poslancem i nyní, hlasoval proti reformě.

„Je to vybalancování nebo spíše zabrzdění expanze veřejných výdajů. Je to změna trendů, které, kdyby nebyly nastaveny, vedly ke stále více se zrychlujícímu zadlužování. Je to změna vzorců chování jednotlivých subjektů, skupin, klientů, lidí, firem,“ řekl o měsíc později senátorům premiér Topolánek.

Podle opozičních sociálních demokratů a komunistů však představovala reforma nekoncepční zdražování a škrty. Tvrdili, že na ní vydělají jen ti nejbohatší a slibovaná stabilizace financí stejně nepřijde. Sociální demokraté také uvedli, že až se vrátí do vlády, budou usilovat o její revizi. „Zrušíme, co půjde,“ řekl tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Senát se reformou zabýval 19. září. Přímo ji neschválil, ale umožnil její přijetí tím, že se rozhodl materiálem nezabývat, jak mu umožňuje zákon. Návrh, aby se Senát reformou nezabýval, vznesl senátor ODS Jiří Oberfalzer a nazval ho nejvyšší formou schválení, kterou má Senát k dispozici. U ostatních klubů to vyvolalo bouři nevole. Předsedkyně klubu senátorů ČSSD Alena Gajdůšková to označila za směřování k autoritářským procesům a tehdejší místopředseda Senátu Jan Rakušan (ČSSD) za konec svobody slova.

Reformu poté dostal k podpisu tehdejší prezident Václav Klaus, který ji také 5. října podepsal. Předtím se o ní vyjádřil tak, že představuje sice nedostatečný, ale alespoň správným směrem činěný krok.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…