Vzpomeňte si na moje slova, varoval Štěch v ČT před reformami

31.10.2011 22:55

Na rozdíl od původních výpočtů poroste v příštím roce česká ekonomika o jedno procento. A ministr financí Miroslav Kalousek odhaduje, že číslo nakonec může být ještě nižší. Podle Milana Štěcha z ČSSD je to však výsledek Kalouskovy špatně odvedené práce.

Vzpomeňte si na moje slova, varoval Štěch v ČT před reformami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Podle původních propočtů měla česká ekonomika příští rok růst o 2,5 procenta. Nakonec to však bude zřejmě jen o procento, jak v neděli řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Dnes to potvrdilo i ministerstvo. „Je to špatně odvedená práce od ministra financí a vlády," míní předseda Senátu z ČSSD Milan Štěch.

Pokud podle Štěcha sněmovna neudělá něco s reformami a nevrátí je, ale naopak přijme, Česká republika se dostane do červených čísel. „Vzpomeňte si na moje slova," varoval Štěch v Událostech komentářích na ČT, „budeme na tom pak hůř než okolní země."

Alespoň že vláda pracuje na krizových scénářích, oddechl si Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy. Bude to prý těžké, ale předpoklady má stát lepší, než měl před třemi lety. „Firmy udělají všechno pro to, aby nemusely propouštět," ujišťuje Špicar, jak bude vypadat budoucí scénář.

Související: Další rána pro Kalouska. Baťova rodina žádá miliardy a neustoupí

Jak je ale možné, že původně byl růst ekonomiky odhadovaný nižší, než je nyní? Podle šéfa sněmovního rozpočtového výboru Pavla Suchánka byly chyby v odhadech, ale ne ve vypracovaném rozpočtu. Nakonec však přiznal, že na vině je i vláda, ačkoliv své tvrzení vzápětí opět popřel s tím, že hlavně byly špatné výpočty.

Podle poslance ODS Suchánka měly vlády ČSSD dělat reformy, když byl ještě růst ekonomiky, takže právě oni by se měli zamyslet nad nynější krizí. Štěch to ale odmítl. „Možná to byla kamufláž, důvod, aby se předvedl alespoň nějaký rozpočet," uvažoval předseda Senátu.

Psali jsme:
Hra na slepého Kalouska: Díru v rozpočtu asi zalepí občan
Kalouskovo ministerstvo zveřejnilo ekonomickou prognózu. Špatnou
Bárta (VV): Straším, strašíš, strašíme

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…