Vzpomínáte? Před pěti lety nastoupila Nečasova vláda

12.07.2015 9:14

Koaliční vládu ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (později LIDEM) vedenou premiérem Petrem Nečasem (ODS) jmenoval před pěti lety, 13. července 2010, prezident Václav Klaus. Kabinet měl jednu z nejnižších důvěr veřejnosti a nemálo kritiků.

Vzpomínáte? Před pěti lety nastoupila Nečasova vláda
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John

Příčinou byly nejen aféry a koaliční spory, ale i fakt, že vláda zemi vedla v době ekonomické krize a musela přijímat řadu úsporných, tedy nepopulárních opatření. U moci Nečas vydržel tři roky.

Za předčasným koncem kabinetu ale nakonec nestálo ani několik pokusů opozice o vyslovení nedůvěry, ani neshody mezi koaličními partnery, ale aféra ředitelky premiérova kabinetu Jany Nagyové (nyní Nečasové). Předseda vlády na svoji funkci rezignoval 17. června 2013, a tím skončil i jeho kabinet. Nečas byl v kauze obviněn z údajného uplácení ve věci "trafik" pro exposlance.

Po pádu Nečasova kabinetu jmenoval prezident Miloš Zeman dočasnou úřednickou vládu Jiřího Rusnoka, která však nezískala důvěru Sněmovny. Poté, co poslanci schválili rozpuštění Sněmovny, Zeman vyhlásil předčasné volby, z nichž vzešel kabinet současný v čele s Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…