Vzpoura? Z armády USA zní: Jak můžeme čekat, že se s námi ještě někdo spojí? Jde o Kurdy

19.10.2019 10:29

Značná část velitelů americké armády a představitelů resortu obrany je frustrována z Trumpova postoje ke konfliktu v severní Sýrii mezi tureckými jednotkami a syrskými Kurdy. Kurdové podle nich výrazně pomáhali Američanům v boji proti Islámskému státu – a Spojené státy by je nyní měly vojensky podpořit. Stažení amerických jednotek chápou jako zradu svých spojenců a obávají se, že jim v oblasti už nikdy nebudou místní důvěřovat.

Vzpoura? Z armády USA zní: Jak můžeme čekat, že se s námi ještě někdo spojí? Jde o Kurdy
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Snímky zachycují kurdské bojovníky na hranici s Islámským státem.

Donald Trump před několika týdny rozhodl o stažení amerických jednotek z oblasti severní Sýrie a týden na to zahájil turecký prezident Erdogan ofenzívu. Podle amerických vojenských a obranných činitelů, nasazeným v oblasti, dal Trump stažením jednotek Turkům zelenou k zahájení vojenského konfliktu.

Anketa

Je ,,nenávist na internetu" tak velké nebezpečí, jak popisují Pavel Rychetský a Anna Šabatová?

16%
84%
hlasovalo: 18536 lidí

Nyní požadují, aby se americká armáda do konfliktu zapojila na straně Kurdů, kteří dlouhodobě válčili po boku Američanů proti Islámskému státu. „Veřejné odsouzení a ekonomické sankce nestačí, Kurdové bojují o přežití,“ řekl americké televizi CNN jeden z armádních představitelů s tím, že Turci podle něj hodlají provést genocidu Kurdů.

Další vyjádřili lítost nad situací a řekli, že se stydí za jednání své země. Kroky americké administrativy jim prý mohou dlouhodobě uškodit a potenciální partneři v oblasti jim už nikdy nemusí důvěřovat. „Jak můžeme očekávat, že se s námi někdo ještě spojí?“ řekl nejmenovaný člen americké armády. „Udělali všechno, co jsme od nich požadovali,“ pokračoval. „To pro nás opravdu není dobré,“ myslí si spolu s mnoha dalšími armádními představiteli

Samotní Kurdové také chápou stažení Amerických jednotek jako zradu. Turecká armáda již obsadila první města v oblasti a podle plánu se chystá v severní Sýrii vytvořit tzv. bezpečnou zónu, kam hodlá přesídlit miliony syrských uprchlíků přebývajících v Turecku. Syrská armáda chápe tureckou operaci jako narušení celistvosti území a do oblasti již také vyslala své vojenské síly.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …