Vztahy s Kosovem se dynamicky rozvíjejí, oznámil Petříček. Chce posílit obchod

13.06.2019 13:45

Česko chce posílit obchodní a hospodářskou spolupráci s Kosovem, příležitosti vidí například v energetice nebo při budování infrastruktury. Dnes to řekl novinářům ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) po jednání s kosovským protějškem Behgjetem Pacollim, napsala ČTK.

Vztahy s Kosovem se dynamicky rozvíjejí, oznámil Petříček. Chce posílit obchod
Foto: archiv
Popisek: Vlajka jednostranně vyhlášeného Kosova

Pacolli, který je prvním kosovským ministrem zahraničí na oficiální návštěvě Česka, dnes odpoledne na ministerstvu průmyslu podepíše dohodu o hospodářské spolupráci.

„Naše vztahy se dynamicky rozvíjejí, loni vzrostl vzájemný obchod skoro o polovinu. Obchodní výměna dosáhla 23 milionů eur (588 milionů korun), řekl Petříček. Podle něj ale stále jsou dosud nevyužité příležitosti pro prohloubení obchodních vztahů.

Zájem na větším vzájemném obchodu i na větším přílivu českých investic vyjádřil i Pacolli. Země podle něj nabízí investorům mnoho příležitostí, a to i díky pětiprocentnímu hospodářskému růstu.

Petříček také slíbil, že Česko podpoří kosovskou žádost o vstup do mezinárodní policejní organizace Interpol na říjnovém zasedání této organizace v Chile. „Je to potřeba kvůli lepší spolupráci v boji s organizovaným zločinem a pro celkové posílení bezpečnosti na západním Balkáně,“ řekl český ministr. Pacolli za podporu poděkoval a požádal i o českou podporu při kosovské žádosti o členství v Radě Evropy, kterou balkánská země hodlá tento rok podat.

Ministři jednali také o perspektivě kosovského vstupu do Evropské unie. Petříček evropské ambice Kosova podpořil, Česko podle něj stojí o začlenění všech západobalkánských zemí do Unie. Český ministr ale zároveň vyjádřil znepokojení nad stagnací dialogu mezi Kosovem a Srbskem, což blokuje přístupová vyjednávání obou zemí. Kritizoval také kosovská cla na dovoz srbského zboží.

Pacolli připomněl, že Česko bylo mezi prvními státy, které uznaly kosovskou nezávislost, a poděkoval Praze za tento krok stejně jako za podporu v dalších letech. „Česká republika je jedním z nejlepších a nejbližších přátel Kosova,“ řekl.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008, necelých deset let poté, co Bělehrad v důsledku bombardování NATO a války s kosovskoalbánskými povstalci v letech 1998–1999 ztratil nad svou jižní provincií kontrolu. Vliv si do současnosti udržel pouze v severní části Kosova, kterou obývá srbská menšina. Nezávislost Kosova dosud uznalo vedle Česka přes sto států. Neuznává ho kromě Srbska například Rusko, Čína a pět zemí EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…