WHO: Nezavírejte ekonomiku. Chudí tím trpí. Covid se pak beztak rozjede

12.10.2020 11:24

Nepoužívejte lockdown jako hlavní nástroj ve zvládání viru, radí zvláštní vyslanec Světové zdravotnické organizace David Nabarro vládám. Je prý potřeba vybudovat kapacity pro trasování, testování a izolaci. Podle něho je nutné se naučit s virem žít, aby ekonomika a sociální život přežily, ale také aby se nešířilo utrpení a smrt. Doporučení uvedl v pořadu The Week in 60 Minutes.

WHO: Nezavírejte ekonomiku. Chudí tím trpí. Covid se pak beztak rozjede
Foto: Repro Youtube
Popisek: David Nabarro, zvláštní vyslanec WHO pro covid-19

Nabarro uvedl, že svět, co se týče koronaviru, to nejhorší teprve čeká a „vztah“ mezi covidem-19 a lidstvem se teprve vyvíjí. „Naše odhady říkají, že až 10 % lidské populace mu bylo vystaveno. A zbylých 90 % populace, což je opravdu hodně lidí, je na něj citlivé. Takže říkáme, že se s tímto virem budeme muset naučit žít tak, aby nebylo nutné stále zavírat ekonomiku. Ale zároveň tak, aby se nešířily utrpení a smrt. Říkáme tomu střední cesta, kdy budem držet virus na uzdě, ale zachováme sociální život a ekonomiku,“ popsal profesor. Dle něho je něco takového proveditelné, ale vyžaduje to vysokou úroveň organizace od státu a zapojení ze strany lidí.

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí

Základem podle něho je boj s ohnisky, na který je potřeba testování, trasování kontaktů a izolace. Dále, s ohnisky se má prý bojovat lokálně, nikoliv tím, že něco nařídí v centru. A s lidmi se má prý jednat na rovinu. „Říct jim, že jediný způsob, jak se z toho dostaneme, je společně. Distancování, ochrana úst a nosu, hygiena, nechodit do práce, když vám něco je, a ochrana těch, kteří jsou nejohroženější,“ radil covidový expert WHO. Podle něj právě toto zvládli asijské země, části Kanady a Německo.

Zmíněna byla i otázka tzv. lockdownů. „Věříme, že lockdowny slouží jen jednomu účelu, abyste měli chvilku na oddech, aby se virus na chvíli zastavil, a v téhle přestávce byste měli vybudovat kapacitu na testech, v trasování a v lokálních organizacích. Takže až lockdown zrušíte, tak vám sice počet případů poroste, ale můžete to v pohodě zvládnout,“ pravil expert. Západní Evropa podle něho ještě na takové úrovni není, ale mohla by být, např. Irsko.

„My ve Světové zdravotnické organizaci nedoporučujeme lockdowny jako hlavní opatření proti koronaviru. Lockdown je ospravedlnitelný jen tehdy, když má poskytnout čas na reorganizaci a obnovení zdrojů a na odpočinek zdravotnických pracovníků, když jsou přetíženi. Ale obecně je neděláme rádi,“ dodal a apeloval na vlády, aby je nepoužívaly jako primární prostředek pro potlačení viru, protože lockdown dopadá především na chudé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…