Washington se zlobí, EU je znepokojena: Italové vyjednávají s Čínou. A Salvini...

24.03.2019 9:38

Italská vláda je první významnou západoevropskou zemí, která podpořila čínský projekt Nové hedvábné stezky, píše agentura Reuters. Ve Washingtonu to prý vyvolalo pobouření a v ostatních zemích EU znepokojení.

Washington se zlobí, EU je znepokojena: Italové vyjednávají s Čínou. A Salvini...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Čínská armáda

Italskou ekonomiku považuje řada odborníků za ne zcela zdravou, jemně řečeno. Vláda v Římě se však své ekonomické problémy snaží řešit. Doufá v pomoc od Číny. Jako první významnější země západní Evropy proto podpořila projekt Nové hedvábné stezky z Číny do Západní Evropy, za který lobbuje i český prezident Miloš Zeman, který doufá, že Česká republika bude součástí této stezky a do Česka přitečou desítky miliard investic. Prozatím jich však mnoho nepřiteklo.

Italové doufají v totéž. Po tři dny hostili čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a podle italského místopředsedy vlády Luigi Di Maia je tato návštěva vítězství pro Itálii. Je vítězstvím pro Itálii i navzdory tomu, že v době obchodních sporů mezi USA a Čínou se Washington na Itálii hněvá. Administrativa Donalda Trumpa má obavy, že se Čína pokusí posílit i svůj vojenský vliv na
Západě a budou v západních zemích špehovat. Evropští partneři vyjadřují znepokojení.

„Je to pro nás důležitý den. Den, kdy zvítězilo ‚Made in Italy‘, zvítězila Itálie, zvítězila italská společnost,“ pochvaloval si sobotní setkání s čínským komunistickým prezidentem italský vicepremiér.

Jedním dechem dodal, že Itálie zůstává nadále spojena se svými západními partnery, ale musí zohledňovat především své ekonomické zájmy. Luigi Di Maio prozradil, že italské firmy rozjednaly s těmi čínskými obchody za 2,5 miliardy euro, přičemž vicepremiér doufá, že se podaří dosáhnout až 20 miliard euro, v přepočtu asi 520 miliard korun.

Proti zvaní čínský investorů do Itálie se postavil italský ministr vnitra Matteo Salvini, který se odmítl zúčastnit večeře s čínským prezidentem. Neodstavil se ani na jiná politická setkání. Proč? Má obavy, že si Číňané kolonizují italský trh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…