Z Rozvadova vyrazil konvoj amerických a britských vojáků

25.03.2017 14:10

Hraničním přechodem v Rozvadově dnes postupně projíždí konvoj britských a amerických vojáků. Prvních 18 z celkem 125 vozidel vyrazilo z Rozvadova směrem do vnitrozemí před půl desátou. Zhruba o dvě hodiny později přejely českou hranici čtyři části konvoje z celkových sedmi. Po dálnici D5 pak vojáci zamířili do Ostrova u Stříbra, aby natankovali svou vlastní naftu. Zbývající kolony budou mít zřejmě zpoždění, řekl ČTK odpoledne mluvčí Generálního štábu AČR Jan Šulc.

Z Rozvadova vyrazil konvoj amerických a britských vojáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

„Rozvadovem projely zatím čtyři části konvoje. Čtvrtá kolona překročila českou hranici krátce před 11:30. Pátá a šestá kolona budou mít podle našich informací oproti původnímu plánu zpoždění a zatím jsou v Německu,“ sdělil Šulc ČTK v půl druhé odpoledne. Zbývající tři části konvoje měly původně do Rozvadova dorazit v půlhodinových až hodinových rozestupech.

Na odpočívadle v Rozvadově obě části konvoje za asistence státní a vojenské policie krátce zastavily pro předání nejdůležitějších pokynů. Jádro celého konvoje tvoří američtí dragouni z 2. jízdního pluku (2. Cavalry Regiment), jeho součástí je i padesátka Britů. Spojenečtí vojáci s sebou vezou desítky obrněnců Stryker, vozy Hummer nebo britské Šakaly.

Průjezd konvoje by neměl způsobit žádné výraznější dopravní komplikace. „V případě jakéhokoliv problému americké techniky je Ředitelství silnic a dálnic připraveno ihned zasáhnout, a to včetně odtahu případného porouchaného vozu,“ informoval mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Konvoj bude dnes pokračovat do Prahy a následně po dálnici D10 do Jaselských kasáren ve Staré Boleslavi, kde stráví noc. Poslední část konvoje by měla opustit Česko v neděli přes hraniční přechod v Náchodě. Konvoj 550 vojáků míří do Polska, kde budou vojáci působit v rámci snahy NATO o posílení svých východních členů.

Českem za poslední dva roky projely tři podobné konvoje. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu ozvala spousta hlasů odpůrců NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…