Z Ukrajiny: Zásadní a varovné zprávy. A zvěsti o naštvaných Američanech

21.09.2015 11:42

Podle informací, které zveřejnil ukrajinský liberální deník Novoje vremja v sobotu 19. září, je Bílý dům značně znepokojen s korupcí na Ukrajině. Viceprezident USA Joe Biden měl údajně v rozhovoru s prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem říci, že pokud se situace s korupcí v zemi nezačne zlepšovat, budou Spojené státy nuceny zvážit svoji podporu Kyjevu.

Z Ukrajiny: Zásadní a varovné zprávy. A zvěsti o naštvaných Američanech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nášivka Ukrajina

Anketa

Trenky na Hradě... Co vy na ně?

hlasovalo: 19059 lidí

List citoval svoje zdroje přímo ve Washingtonu. Ty mluvily o „tvrdém a konkrétním“ upozornění z americké strany, které Porošenko dostal, i když jejich obsah nebyl zveřejněn. Americký viceprezident měl nicméně také sdělit, že USA jsou popřípadě připraveny posílit protiruské sankce. Biden se má rovněž obávat vývoje kolem realizace minských dohod. Jejich další osud je nejasný vzhledem k tomu, že obě samozvané „lidové republiky“ vyhlásily vlastní volby, a sílí hlasy o tom, že už došlo ke krachu dohod z Minsku. Jak Novoje vremja píše dále, Rusko staví na hranici s Ukrajinou novou vojenskou základnu, což může svědčit o tom, že konflikt bude trvat roky.

Zajímavé je, že už v sobotu se objevila zpráva o tom, že mluvčí viceprezidenta Bidena tuto informaci skrze administrativu prezidenta Ukrajiny odmítl. Prezidentská kancelář poslala ukrajinské agentuře Apostrof (ZDE) vyjádření, které oceňovalo pokroky, které vláda P. Porošenka a A. Jaceňuka v tomto ohledu učinila. Další ukrajinská agentura UNN ale informovala (ZDE) v souvislosti s (popřeným) tlakem na Porošenka o tom, že za minulý rok měla korupce narůst o 20 %.

Boj s korupcí na Ukrajině je podle všeho aktuální téma ve vztazích Kyjeva a západních partnerů. Ve čtvrtek 17. září mluvil (ZDE) představitel EK pro podporu Ukrajiny Peter Balás o tom, že EU očekává od Ukrajiny pokrok v boji s korupcí na základě tří kroků: zahájení práce nového Antikorupčního úřadu (ten byl zřízen, ale stále nefunguje), dále se má „sladit“ práce agentury pro prevenci korupce a na třetím místě je třeba ustanovit zvláštního protikorupčního prokurátora.

Naposledy „griloval“ moderátor BBC Stephen Sackur (ZDE) premiéra Jaceňuka ohledně korupce a oligarchizace na Ukrajině u příležitosti každoroční mezinárodní konference YES (Yalta European Strategy). Sackur se s Jaceňukem podělil o některá obvinění gubernátora Saakašviliho o tom, že je „překážkou“ pro de-oligarchizaci Ukrajiny a potichu spolupracuje s oligarchy Kolomojským a Achmetovem. Jaceňuk všechna obvinění odmítl a naznačil, že v boji s korupcí jako představitel exekutivy nemůže moc udělat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vss

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…