Z kariérního komunisty kariérním demokratem. Vyoral o generálovi, co převlékl uniformy. A ani podpora od Zdeňka Svěráka to nezachrání

05.08.2022 16:40 | Rozhovor

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Komentátor má za to, že nová kampaň SPOLU, která spojuje Babiše s Putinem, je jen další snahou shodit na Babiše své neúspěchy. „Navíc nekonečný příběh antibabiš je už řádně ze všech stran omletý, a mám za to, že běžným lidem to už leze krkem,“ zhodnotil iniciativu. Také nerozumí tomu, proč se USA pustily do křížku s Čínou kvůli Tchaj-wanu, když to může jen posílit čínské vztahy s Ruskem. A pár slov ztratil také o tom, že se v Praze bude konat festival Prague Pride, když na světě řádí opičí chřipka, šířící se hlavně mezi homosexuály.

Z kariérního komunisty kariérním demokratem. Vyoral o generálovi, co převlékl uniformy. A ani podpora od Zdeňka Svěráka to nezachrání
Foto: Archiv Tomáše Vyorala
Popisek: Komentátor Tomáš Vyoral

Koalice SPOLU rozjela novou kampaň v níž už v podstatě nepokrytě tvrdí, že Andrej Babiš během své vlády napomohl Putinovi vytvořit energetickou závislost Česka na ruském plynu, nemluvě o tom, že prý příliš dlouho udržoval společnost Rosatom v tendru na Dukovany. Co říkáte na to, že se SPOLu snaží vyhrát komunální a senátní volby přes vládní zahraniční politiku?

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29283 lidí
Vládnoucí garnitura v čele s ukrajinsko-eurounijním premiérem Petrem Fialou se snaží na Babiše shodit svůj neoddiskutovatelný podíl na tom, že občané České republiky jsou a ještě více budou bezprecedentně okrádáni skrze ceny energií. V tomto případě tedy plynu. Co se týká taktiky jít do komunálních voleb s hlavním tématem týkajícím se zahraniční politiky, jakkoliv je v tomto případě úzce spjata s politikou a ekonomikou domácí, tak podle mě nejde o úplně ideální nápad. Navíc nekonečný příběh antibabiš je už řádně ze všech stran omletý, a mám za to, že běžným lidem to už leze krkem. Bohužel, bohudík Fialovi PR propagandisté nejsou zřejmě úplně nejostřejšími tužkami v penálu. Slovy jejich řeporyjského prasopejska.

A za druhé, je oprávněné kritizovat Babiše za to, že neměl křišťálovou kouli?

To není. Jak se říká: po bitvě je každý generál. Navíc likvidační energetickou a tedy ekonomickou a následně sociální politiku proti vlastním občanům vedou právě současné vlády drtivé většiny takzvaných západních států. Jejich představitelé si hrají na poslední spravedlivé a řádně režimně uvědomělé a vedou „hrdinnou“ sankční, rétorickou a ukrajinský konflikt eskalující hybridní válku proti Rusku. A ta se následně obrací proti nám všem a my za jejich eskapády budeme platit. Doslova.

Zdeněk Svěrák se v rámci blížících se prezidentských voleb postavil na stranu generála Petra Pavla. Natočil s ním i kampaňový klip. „Ano, jako jsem podporoval pana Drahoše a jako jsem podporoval pana Schwarzenberga, tak teď budu podporovat generála Pavla,“ uvedl Svěrák. V Pavlově členství v KSČ před rokem 1989 pak nevidí zásadní problém. „Svou prací dokázal, že to byla mladická nerozvážnost,“ uvedl herec. Co vy na to?

Předně si rýpnu. Když se podíváme, jak výše zmínění dopadli, aby to nebyl od pana Svěráka tak trochu polibek smrti. Jinak je až fascinující, jak uvědomělí občané typu pana Svěráka jsou schopni Orwellova doublethinku, kdy u jedněch je jejich příslušenství v KSČ celoživotní skvrnou a nepřekročitelným Rubikonem, zatímco u jiných – jejich „souvěrců“ – jde jen o „mladickou nerozvážnost“. Sic pan generál sám přiznal, že byl kariérním komunistou. Aby mohl postupovat v armádní hierarchii výš, tak zkrátka „musel“ podepsat. No a úderem zorchestrovaného předání moci v listopadu 1989 se z kariérního komunisty stal kariérní demokrat, který to po převlečení uniformy a změně stran dotáhl až do čela armády druhé strany. Tohle pro mě není mladická nerozvážnost, ale oportunismus jak Kilimandžáro.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiová se vydala na Tchaj-wan, i přes velmi ostrá varování ze strany Číny. USA už jsou v konfliktu s Ruskem, je opravdu moudré ještě provokovat Čínu, která Tchaj-wan považuje za své území? Zvlášť, když v podstatě druhou polovinu Studené války se USA snažily Čínu a Rusko rozkmotřit.

Tomuto kroku, nebo plánu taky úplně nerozumím. Že se Američanům hodí do krámu skrze válku do posledního Ukrajince vojenské oslabení Ruska a poštvání proti němu celý svět – zejména pak uvědomělý západní – je myslím zřejmé. Eskalace napětí mezi Tchaj-wanem a Čínou, což může vést v další možné sblížení Ruska s ní, mi úplně logiku nedává.

Když už mluvíme o rozkmotření, opět sílí snahy rozpustit V4, tentokrát kvůli Orbánovu projevu, ve kterém se měl vyjádřit proti míšení ras. Opravdu jsou země V4 tak rozdílné, že nemohou najít společnou řeč? Nebo se jedná o snahu některých politiků dostat nás do „lepší“ společnosti?

Za B je správně. Rozložení středoevropského prostoru, které je mimochodem prakticky hotové, teď nastupuje možná do finální fáze. Aktuálně proti v zásadě poslední národně vlastenecké vládě jedné z členských zemí V4.

Skupina akademiků sepsala dlouhé pojednání o tom, jak je potřeba, aby Rusko prohrálo, protože jedině tak bude možné ho „přivést k demokracii“ a že „demokracie válku nevedou“. Co si o této myšlence myslíte? Zakládá se na realitě?

Pak dílem nechtěného akademici poukázali na fakt, že USA a další členské země NATO agresora vedoucí prakticky kontinuálně války na Blízkém východě, v Africe, ale toho času třeba i v Srbsku, nejsou demokraciemi. Nicméně už Hra na covid a teď ukrajinsko-ruská válka ukázaly, jak na tom jsou s intelektem, inteligencí či geopolitickou gramotností oni někteří rádoby akademici, různí kvazi odborníci a pseudo experti.

A na závěr, blíží se festival Prague Pride, který současný magistrát podporuje. Odhlédněme teď od toho, jaká je za tímto festivalem ideologie, zda má být podporován z veřejných peněz atd. Ve světě řádí opičí neštovice a nebudeme chodit kolem horké kaše, šíří se hlavně mezi homosexuály. Samo WHO varuje „muže, kteří mají styk s muži“, aby omezili počet svých sexuálních partnerů a vyměňovali si kontaktní informace. Je tedy vhodné pořádat takovýto festival, na který se sjedou homosexuálové z celé Evropy?

Z logiky věci samozřejmě není. Sic si o opičích neštovicích můžeme myslet něco podobného co o covidu. Ale je třeba ukázat, jak strašně moc jsme pokrokoví. V politice často logiku hledat nemusíte. Ale ideologii – tu najdete všude a to za každého režimu.

Jaký máte názor na to, že neuniformovaní policisté v Borovanech zadrželi a zaklekli školáka, který měl Babišovi odnést reproduktor? Mají policisté být přítomní na takové akci? Byl zásah moc tvrdý, vzhledem k tomu, že chlapec je podle matky autista? A o čem případně tento incident svědčí?

Asi takový jako každý rozumný člověk. Všeho s mírou. Neviděl jsem záběry, ale aby neuniformovaní policisté zaklekávali údajně autistického školáka, je myslím přes čáru. Neudělal-li něco opravdu závažného. Arogance moci? Nechť posoudí každý sám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…