Z kauzy Fremr kauza Baxa? Dotaz na tiskovce, pak nervozita a „nevzpomínám si“

07.08.2023 20:07

Působení v předlistopadové trestní justici nyní provází jednoho z nominantů na post ústavního soudce, místopředsedu pražského vrchního soudu Roberta Fremra. Jako trestní soudce před listopadem 1989 však působil i nový předseda Ústavního soudu Josef Baxa.

Z kauzy Fremr kauza Baxa? Dotaz na tiskovce, pak nervozita a „nevzpomínám si“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Fremr je kritizován za kauzu Olšanské hřbitovy, kde obžalobu zmanipulovala komunistická tajná policie (StB). Nově upozornili senátoři Marek Hilšer z klubu Starostů a Hana Kordová Marvanová (za ODS) na to, že Fremr mezi lety 1983 a 1985 soudil přes 100 lidí za opuštění republiky, tedy za emigraci.

Pavel proto nechce Fremrovo jmenování uspěchat, bude jednat se senátory, konzultovat s odborníky. „V okamžiku, kdy nebudou žádné další nové informace, přijmu rozhodnutí,“ řekl Pavel. Fremr uvedl, že prezidentův postup respektuje. V úterý tak prezident jmenuje ústavní soudkyní pouze Veroniku Křesťanovou, uprázdněné zůstane jedno místo z patnácti.

Jako trestní soudce však působil před listopadem 1989 také nový předseda Ústavního soudu Josef Baxa. Dnes připustil, že i on možná řešil jednu kauzu opuštění republiky. „Já už si na to dnes nevzpomínám, možná jsem soudil jeden případ. Ale nemám tak dobrou paměť, abych z těch mnoha tisíců případů, které jsem rozhodl, abych si pamatoval na všechny,“ řekl dnes na tiskové konferenci na Ústavním soudu podle Novinek.cz očividně zaskočený Baxa. Případy opuštění republiky podle něj rozhodovali spíše soudní funkcionáři než řadoví soudci.

Podle Pavla je zapotřebí vidět dobový kontext. „V době, o které se bavíme, tady byl nějaký právní řád, podle tohoto právního řádu opuštění republiky bylo trestným činem a ten byl posuzován naprosto shodně všemi soudci, kteří tady soudili trestní právo,“ řekl Pavel. Zbavit se přidělené kauzy pak bylo téměř nemožné, uvedl Rychetský, který ale byl před listopadem 1989 disidentem a pracoval jako podnikový právník.

„Pokud Fremra nejmenuje, bude tu mít evidentně i kauzu Baxa. Aneb jak zničit Ústavní soud během čtyř dnů,“ píše k celé věci šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl. „Prezident už podle mě hořce lituje, že šéfa Ústavního soudu nejmenoval Zeman,“ dodal.

„Soudit podle tehdejšího zákona je zločin? Pak jsou zločinci všichni soudci starší 60 let. Pokud vím, tak neodsoudit nedovolené opuštění republiky nešlo. Paragraf 109 tehdejšího trestního zákona: 1.  Kdo bez povolení opustí území republiky, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo nápravným opatřením nebo propadnutím majetku. 2. Stejně bude potrestán československý občan, který bez povolení zůstane v cizině,“ dodal k celé věci také analytik Štěpán Kotrba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …