Z náhrad poslanci bohatnou o miliony. Nemusí přitom ani chodit do sněmovny

25.03.2012 11:46

Všichni vědí, že poslanci mají poměrně vysoké platy. Legendárními se však staly poslanecké náhrady a jejich využívání. Podle serveru Lidovky.cz existují takoví zastupitelé, kteří se sice ve sněmovně příliš neukazují, ale zato dovedou vyčerpat poslanecké náhrady naplno.

Z náhrad poslanci bohatnou o miliony. Nemusí přitom ani chodit do sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Jedním z těch, kdo se rozhodně nebáli nechat si uhradit náklady, byl nedávno zesnulý moravskoslezský poslanec za ČSSD Petr Jalowiczor. Ten využil možnost proplatit si vedlejší výdaje do poslední koruny. A to i přesto, že se jednání sněmovny nemohl účastnit. Byl totiž vážně nemocný.

Výdaje na reprezentaci, stravné, cestovné, telefon nebo byt v Praze si nechali proplácet i jeho tři asistenti. Celková částka se vyšplhala k více než půl druhému milionu korun.

Staněk: do auta tankuju zadarmo a ještě si nechám proplatit náhrady na cestování

Nešetřil ani poslanec ODS Pavel Staněk, který byl kritizován za to, že si na letišti v Hradci Králové natankoval zadarmo téměř 500 litrů nafty. Působil totiž v představenstvu letiště. Loni z náhrad čerpal celkem 1 587 872 korun. Na dotaz serveru Lidovky.cz, proč byly poslancovy náklady loni tak vysoké, Staněk zatím neodpověděl.

Stát proplácí poslancům také náklady na úhradu telefonních poplatků. Z celkového přehledu vyplývá, že mezi největší „telefonisty“ patří také bývalý pražský primátor Pavel Bém.

Zneužívání náhrad je poslaneckým folklórem

Nevíme, zda peníze využil na svůj šifrovací mobil pro hovory s kontroverzním lobbistou Romanem Janouškem, který na nedávno zveřejněných záznamech z odposlechů nazývají oba familiárně „malej“, jisté ale je, že loni Bém na telefonních náhradách inkasoval plných 84 tisíc.

Někteří poslanci finanční náhrady zneužívají. V roce 2009 se k tomu přiznal například nynější předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Peníze totiž využil k nákupu bytu za více než sedm milionů korun. „Plat a náhrady nikdo neodděluje,“ řekl tehdy Sobotka.

Také bývalý ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) využíval náhrady ke stavbě vily v Kyjově. Tři a čtvrt milionu na rekonstrukci financoval z náhrad za dojíždění na jižní Moravu, přestože bydlel v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…