Z redakcí a televizních studií hlásá strašlivý konec roku. Mrtví s covidem na chodbách nemocnic. Jenže teď na něho něco prasklo

19.10.2020 16:37

“Ty máš nějakou kariéru, o které nikdo neví?” ptal se publicisty Petra Ludwiga na Twitteru byznysmen Tomáš Čupr, zakladatel projektů Dámejídlo, Slevomat a Rohlík.cz. Ludwig totiž v médiích vystupoval s plánem, jak zbrzdit pandemii koronaviru a byl označován za datového vědce. Vystudoval informatiku.

Z redakcí a televizních studií hlásá strašlivý konec roku. Mrtví s covidem na chodbách nemocnic. Jenže teď na něho něco prasklo
Foto: Repro Facebook
Popisek: Petr Ludwig nabádá k nošení roušek

Jedním z těch, kteří v posledních dnech a týdnech výrazněji promlouvají v médiích k tématu řešení koronavirové pandemie, je publicista Petr Ludwig. Minulý týden v rozhovoru pro DVTV konstatoval, že Česká republika míří k lockdownu, kterému se nevyhne. “Sedíme v autě, které se řítí do zdi. Musíme šlápnout na brzdu, už jen ale zmírníme náraz, řekl mimo jiné. Už před tím přišel s prognózou, že zemi reálně hrozí scénář 15 tisíc mrtvých do konce roku a lidé budou umírat na chodbách nemocnic. 

Ludwig dostal se svými scénáři a varováními značný mediální prostor, což na sociálních sítích vyvolalo i reakce typu, že šíří zbytečnou paniku. Své k tomu řekl i byznysmen Tomáš Čupr, který založil či vlastní notoricky známé projekty jako Slevomat, Dámejídlo nebo Rohlik.cz. Z jeho reakce je patrné, že Ludwiga osobně zná.

Anketa

Je dobře, že policie rozehnala demonstranty na Staroměstském náměstí?

80%
20%
hlasovalo: 25654 lidí

“Ty máš nějakou kariéru, o které nikdo neví? To si vymysleli oni, nebo ses rozhodl, že “když jsem to dělal ve škole a od té doby ne”, tak jsi vědec? Jen si tříbím kritické myšlení, když už to nedělají média. Děkuju za odpověď!” ptal se Ludwiga na Twitteru Tomáš Čupr.

Ludwig reagoval s tím, že všechno už před časem vysvětloval na svém facebookovém profilu. “Plus to, co říkám, nejsou jen moje názory, ale je na nich shoda mezi vědci, s některými z nich spolupracuji už půl roku,” reagoval Ludwig.

Pod Čuprovým příspěvkem se mezitím rozproudila živá debata. Někteří uživatelé upozornili na to, že Ludwig vystudoval obor Počítačová grafika a multimédia a napsal diplomovou práci s názvem Sociologický simulátor.

Komentátor a novinář z portálu info.cz Honza Palička upozornil, že pokud se někdo označuje za vědce, musí za sebou mít jasnou minulosti. “Takže když je člověk ajťák, tak si prostě může stoupnout mezi docenty a profesory s desítkami let reálné vědecké činnosti za sebou a mluvit o nich dohromady jako o “nás vědcích” s tím, že se naprosto jednoznačně považuje za rovnocennou součást té skupiny? Že má inženýra z fakulty informačních technologií z něj opravdu nedělá vědce. Vědci třeba studují PhD., podílí se na výzkumu, publikují v odborných periodikách, případně pak řeší habilitaci a profesuru. Tenhle o sobě prostě řekl, že je vědec a všichni mu to žerou,” napsal Palička.

V podobném duchu se nesly i další příspěvky. Ludwig v reakci na to u svého popisku na sociálních sítích změnil označení datový vědec na datový inženýr. Postěžoval si ovšem, proč se tím vůbec lidé zabývají, místo aby řešili, jak bojovat s koronavirem. “Je husté, kolik lidí tady dokáže kvůli takové věci nakydat tolik hoven,” uvedl.

Mimochodem, podnikatel Tomáš Čupr není v oblasti covidu pouhý "teoretik", sám si totiž onemocněním prošel. Před týdnem psal na sociálních sítích, že by měl už končit karanténu, ale na základě testu, který si nechal udělat, se ukázalo, že je stále infekční a tak zůstane i nadále doma. Infekční byl podle svých slov v době, kdy už sedm dní neměl žádné příznaky onemocnění. "Není tohle příčina vysokého nárůstu nemocných? Že "uzdravené" pustíme do ulic o čtyři dny dříve než nějaké procento z nich je prostě stále infekční?" tázal se Čupr minulou středu na svém Twitteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…