Z uzavřeného sálu komunistického sjezdu: Dejte hlasy Skálovi. Jestli se nezměníme, tisíce straníků položí legitimace

21.04.2018 14:32

Sjezd KSČM byl po projevu prezidenta Zemana pro veřejnost uzavřen. ParlamentnímListům.cz se ale podařilo získat několik informací o dění v sále, kde se právě volí předseda strany. Proti současnému předsedovi Vojtěchu Filipovi se dle očekávání ostře vymezil zejména místopředseda Josef Skála.

Z uzavřeného sálu komunistického sjezdu: Dejte hlasy Skálovi. Jestli se nezměníme, tisíce straníků položí legitimace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nominační projev Josefa Skály

Hlavním vyzyvatelem současného předsedy Vojtěcha Filipa je dosavadní místopředseda Josef Skála. Ten proti němu neúspěšně kandidoval již na minulém sjezdu.

Nyní Skála vystoupil s jednoznačným programem změny. Ve svém nominačním projevu varoval, že členstvo už nechce v současné politice pokračovat. Pokud sjezd neprovede změny, dá se podle něj očekávat, že tisíce straníků položí legitimace.

Skálovi deklaroval podporu i další z kandidátů na předsedu Ivan Hrůza. Ten na sjezdu složil svou kandidaturu s výzvou „Dejte hlasy Skálovi“.

Původně kandidovalo na předsedu 9 kandidátů. Podle informací ParlamentníchListů.cz ale přímo na sjezdu odstoupili z voleb také místopředseda Stanislav Grospič a poslanec Zdeněk Ondráček.

Vojtěch Filip ve svém projevu proneseném na úvod sjezdu vyzval, aby strana reagovala na výzvy doby. Dodal, že kvalitní program KSČM mnozí přejali a někteří jej komunistům regulérně ukradli.

Díky spolupráci s hnutím ANO a ČSSD mají podle Filipa komunisté po 28 letech opět šanci prosadit něco ze svého programu na exekutivní úrovni.

Komunisté se podle něj musí rozhodnout, jestli budou na straně chaosu, nebo jestli se začnou podílet na budování něčeho nového.

Možným černým koněm či kobylou je za dvojicí Filip – Skála europoslankyně Kateřina Konečná. Po jejím projevu se vlivný komunistický poslanec Leo Luzar (místopředseda sněmovního klubu) nechal slyšet, že „už kouří vítězný doutník za Katku"“

Z ostatních kandidátů zaujal zejména Daniel Pawlas, bývalý primátor Havířova. Ten prohlásil, že jediným cílem ve volbách musí být pro komunisty 51 procent, aby nebylo třeba uzavírat kompromisy.

Po představení kandidátů začala volební rozprava, ve které zaujal například bývalý poslanec Vladimír Chaloupka. Ten se obořil na současné vedení, že dalo větší prostor „programovému antikomunistovi“ Miloši Zemanovi, než vlastním kandidátům. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…