Za Kuberovou rakví naposledy zaznívá: Odchází kus české normálnosti, kus normálního světa

03.02.2020 17:35

V pražském Rudolfinu se dnes konal pietní akt k poctě zesnulému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi. Jako řečník vystoupil bývalý senátor Tomáš Töpfer nebo emeritní senátor a Kuberův rodinný přítel Přemysl Sobotka (ODS). Na akci dorazili vrcholní státní představitelé v čele s premiérem Andrejem Babišem.

Za Kuberovou rakví naposledy zaznívá: Odchází kus české normálnosti, kus normálního světa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Kubera

Töpfer přednesl krátkou úvodní řeč, při které akcentoval především Kuberův smysl pro humor. „Je pro mě obtížné mluvit o Jardovi Kuberovi v minulém čase, vždy když si na něj vzpomenu, vybaví se mi ona neodmyslitelná cigareta, ale hlavně laskavý úsměv. Jarda se uměl smát, měl neobyčejný smysl pro humor a uměl si dělat legraci i sám ze sebe, což je v dnešní politice velice vzácný dar a bude nám to chybět,“ pronesl skleslý Töpfer.

Hlavní smuteční slovo si připravil emeritní senátor Přemysl Sobotka (ODS). „Jarda pro mě nebyl jen předsedou Senátu a dlouholetým primátorem Teplic, ale především mým životním přítelem,“ řekl na úvod zaplněnému Rudolfinu.

„Je dvojnásob těžké hovořit při takové příležitosti o kamarádovi a zároveň o originálním a populárním politikovi. Vystavujete se při tom možnému riziku frází a klišé. Za všechno bych zmínil jednu myšlenku, že s Jardou odchází kus české normálnosti a tím i kus normálního světa,“ pronesl.

„Dojali mě i některé komentáře našich spoluobčanů a kolegů v kondolenční knize Senátu,“ pokračoval Sobotka a přečetl několik vzkazů z knihy. Stálo tam například, že Kubera byl důkazem, že malí mohou být velcí a velcí mohou být normální, objevilo se také poděkování, s jakou pokorou a noblesou Kubera zastával své úřady.

Armádní generál Emil Boček napsal: „Světlo jedné duše uhaslo, avšak její teplo hřeje naše srdce dál. Odešel velký muž, morální autorita a velký kamarád, na kterého budeme všichni vzpomínat.“

„Když mám zavzpomínat na tohoto malého velkého muže, musím si to rozdělit na tři části. Jarda jako kamarád, člověk a politik, i když u něj to vše splývalo v jedno,“ opakoval Sobotka, že Kubera byl i v úřadu normálním člověkem. „Jeho hlavním poznávacím znamením byla otevřenost, humor a nadhled, nezákeřnost. Proto si musíme položit nepříjemnou otázku, kolik takových Kuberů dnes naše politická scéna má?“ tázal se Sobotka.

Poté připomněl, že nedávno zemřeli i další bývalí senátoři Jaroslav Horák, Jan Zahradníček, Milan Balabán a Adolf Jílek. „Ovšem Kubera byl prvním ústavním činitelem, který zemřel v aktivní službě. To je primát, o který Jarda určitě při své lásce k životu nestál,“ pronesl.

„Kdo ho měl rád, ať žije po jeho vzoru vždy s úsměvem a beze strachu, ať nazývá věci pravými jmény a zůstane svůj. Sbohem, kamaráde, čest tvé památce,“ řekl na závěr.

Na pietním aktu v Rudolfinu vystoupil také houslista Václav Hudeček, Kuberův rodinný přítel, kterého doprovodila Severočeská filharmonie Teplice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…