Za Mosteckou uhelnou může i Benešová, tvrdí Nečas. ČSSD se brání

18.11.2011 22:37

Celý rok trvalo kabinetu Petra Nečase, než se rozhodl přihlásit se o 12 miliard vyvedených z Mostecké uhelné společnosti. Stačilo přitom zapojit se do trestního řízení vedeného švýcarskou stranou a prohlásit se za poškozený stát. Možnost jednoduše se zapojit do řízení dnes již vyprchala. Vláda proto zvažuje, zda se zapojit do komplikovanějšího a nákladnějšího civilního řízení, či zda požádat o zpětné zařazení do řízení trestního. Otázkou přitom stále zůstává, proč se vláda o peníze nepřihlásila již před rokem.

Za Mosteckou uhelnou může i Benešová, tvrdí Nečas. ČSSD se brání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

Vicepremiérka a předsedkyně vládního protikorupčního výboru Karolína Peake (VV) to svádí na liknavost a nedbalost některých resortů. „Liknavost byla dána strachem z toho, co by se dalo vyčíst z těch švýcarských spisů," oponoval jí v dnešních Událostech, komentářích ČT místopředseda ČSSD Jeroným Tejc. Ten míní, že do kauzy mohli být zapleteni také vládní úředníci, kteří se teď obávají svých kostlivců ve skříni.

Nečas: Může za to Benešová

Podle dnešních slov Petra Nečase by to však měli být spíše funkcionáři ČSSD, kteří by se měli obávat. V době, kdy došlo k pozastavení českého vyšetřování, totiž nejvyšší státní zastupitelství vedla současná místopředsedkyně socialistů Marie Benešová. Ta to podle něj udělala právě ze strachu, že by řízení mohlo postihnout vlivné členy ČSSD.

Vše k tématu Mostecká uhelná ZDE
Nečas: Jak postupovat u Mostecké uhelné se rozhodne za tři týdny

Sobotka: Vládní průtahy v kauze MUS nelze pochopit. Žádáme vysvětlení
Peake: Kauza MUS. Místo střely do prázdné branky nás čeká rohový kop

„Pokud se ukáže provinění i bývalých členů ČSSD, ať jsou potrestáni," připustil Tejc. Premiér se však podle něj svými slovy pouze snaží zahladit obrovský skandálu, který z důvodu neochoty přihlásit se o peníze padá na jeh vládu. Tejc uvedl, že je „logicky nemožné," aby se Benešová chovala jako Renata Vesecká, která v rámci osobních zájmů pozastavovala soudní řízení. „Benešové jsem se ptal, razantně to odmítá," dodal Tejc.

Zlatí Švýcaři

Poslanec zároveň označil za smutné, že se vyšetřování české kauzy rozhýbe až ve chvíli, kdy do něj zasáhnou Švýcaři. „My ale už 5 let nejsme ve vládě, my to neovlivňujeme," připomíná Tejc. Karolína Peake z vládních VV podotýká, že doufá v brzké vyšetření kauzy, jejíž úspěch by do české státní pokladny přinesl minimálně 3,5 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…