Za bojem Borise Johnsona o Brexit mohl být soukromý zájem, o kterém se moc nemluví

10.07.2016 10:21

Když analyzujeme výsledky hlasování britského referenda o vystoupení z EU, nestačí říct, že šlo o vzpouru proti establishmentu a elitám. Simon Kuper v textu pro Financial Times konstatuje, že šlo o vzpouru jedné skupiny absolventů elitní školy proti druhé. Někdejší londýnský starosta Boris Johnson možná debatu o Brexitu vnímal jako školní rozepři se svým spolužákem Davidem Cameronem, po které se jde společně na oběd a na kriket.

Za bojem Borise Johnsona o Brexit mohl být soukromý zájem, o kterém se moc nemluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

David Cameron, Boris Johnson a Michael Gove byli spolužáky na elitní univerzitě. Absolvovali spolu Oxford. Na tuto skutečnost bychom podle Simona Kupera neměli zapomínat, když přemýšlíme nad tím, co vedlo Británii k hlasování o členství v EU a proč se zastánci Brexitu tak rychle stáhli do pozadí.

Zmínění pánové absolvovali vzdělání, kterého se většině Britů nedostalo. Jejich hrdiny byli politici jako Winston Churchill, William Gladstone a další. Chodili na školy, kde se říkalo, že „sex je sice dobrý, ale úspěch je lepší“. Tito lidé byli od šesti let vedeni k tomu, aby dobře psali, ale ještě lépe mluvili. Svůj ostrovtip trénovali i ve vzájemných slovních bitvách, po kterých si podali ruku a šli společně na oběd.

Celý text najdete zde.

Názory těchto lidí přitom značně ovlivnila Margaret Thatcherová, která dávala jasně najevo svůj odpor k dnešní Evropské unii. David Cameron, Boris Johnson a další dělali leccos, aby v Britech živili odpor proti EU. Ale protože jejich argumentační bitvy by většině národa zůstaly dost vzdálené, vybrali politici srozumitelné téma, na kterém se nakonec odehrála finální bitva. Šlo o migraci.

„Pro lidi, jako je Johnson, představovala kampaň opakování velké debaty na Oxfordu. Jejich hlavní zbraní opět byla rétorika a humor. Humoru se v britských debatách využívá tehdy, když hrozí, že se stanou příliš emocionálními, technickými nebo nudnými... V okamžiku, kdy bylo Brexitu dosaženo, Johnson ... lehkomyslně oznámil lidem, že migrace bude dál pokračovat. Není divu, vždyť absolventi těchto škol se nestarají o migraci,“ píše Kuper.

Stačí se podívat na to, co udělal Boris Johnson, když zjistil, že vyhrál. Nepředstavil žádný plán, co bude dál. Místo toho si jel zahrát kriket. Vyhrál slovní bitvu a mohl být spokojen, vše ostatní už je podle jeho názoru zřejmě na úřednících. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…