Za dva roky ubylo v resortu životního prostředí víc jak 400 lidí

22.07.2012 13:38

Od března loňského roku do letošního jara klesl počet zaměstnanců resortu životního prostředí o 208 zaměstnanců, rok předtím muselo odejít 225 zaměstnanců. Na centrále úřadu, v inspekci, Státním fondu životního prostředí, Českém hydrometeorologickém ústavu (ČHMÚ) a dalších příspěvkových organizacích ministerstva pracovalo ke konci března 3517 lidí. Náklady na mzdy ministerstvu meziročně klesly o 6,67 milionu korun. Statistiku ČTK poskytl mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Za dva roky ubylo v resortu životního prostředí víc jak 400 lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Přímo na ministerstvu k lednu roku 2010 pracovalo 598 zaměstnanců, za rok a půl jich výrazně neubylo, k 1. červnu letošního roku jich v budově ve Vršovicích pracovalo o 16 méně. Snižování počtu zaměstnanců se tedy týká především příspěvkových organizací úřadu. Ministr Tomáš Chalupa (ODS) hledá úspory také v reorganizaci jejich kanceláří, například Česká informační agentura životního prostředí CENIA se před prázdninami přestěhovala do centrály ministerstva, předtím sídlila v pronajatých prostorách poblíž úřadu.

Kvůli dalším škrtům uvažuje Chalupa i o sestěhování úřadů v krajích. Úspory by měla přinést také kontrola agend jednotlivých příspěvkových organizací. Loni ministerstvo požádalo o zvýšení rozpočtu pro Český hydrometeorologický ústav. Ani v příštích letech by se předpovědní služby snižování rozpočtu dotknout nemělo. "Co se týče ČHMÚ a dalších podřízených organizací ministerstva, šetří se všude, jak na samotném ministerstvu, tak i na podřízených organizacích. Co se týče agend, tak napříkilad poslední věcí, na které by se mělo šetřit, jsou předpovědi počasí. V tomto ohledu by se škrty činnosti ČHMÚ dotknout neměly," uvedl Vitík.

Návrh státního rozpočtu pro příští rok, jak ho zveřejnilo ministerstvo financí, počítá pro ministerstvo životního prostředí s výdaji 4,5 miliardy korun. To by bylo po odečtení peněz z EU víc než letos o 1,3 miliardy. Ve výdajích ale počítá i s penězi z prodeje emisních povolenek. Bez této sumy by výdaje byly na úrovni 3,1 miliardy korun. Pro rok 2014 počítá návrh pro ministerstvo životního prostředí zatím s výdaji 2,9 miliardy, o rok později by pak měly klesnout na 2,8 miliardy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…