Za hranou? Na ČT o nouzovém stavu. Prymula si rád počte

30.09.2020 20:29

Od pondělí bude v Česku platit nouzový stav. Vláda sice restriktivní opatření zatím naplánovala na čtrnáct dní, mimořádný režim ale schválila na celý měsíc. Současný stav je podle Marka Antoše, vedoucího katedry ústavního práva Právnické fakulty UK, už za hranou toho, co zákon o ochraně veřejného zdraví umožňuje. „Otázkou je, jestli tento zákon není už trochu Ministerstvem zdravotnictví zneužíván,“ uvedl v pořadu Interview na ČT24.

Za hranou? Na ČT o nouzovém stavu. Prymula si rád počte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví

Podle ústavního zákona o bezpečnosti ČR může vláda vyhlásit nouzový stav v případě, že jsou ve značném rozsahu ohroženy životy a zdraví lidí. Kabinet podle právníka Antoše za současného stavu nouzový stav vyhlásit může: „Pohybujeme se v širokých mantinelech. Do značné míry je to věcí politiky a věcí posouzení vlády. Ta je přitom kontrolovaná Sněmovnou, která může kdykoli nouzový stav zrušit,“ uvedl.

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 30.9.2020)

73%
27%
hlasovalo: 25636 lidí

Kdo by pak rozhodoval o tom, co je ohrožení života a zdraví značného rozsahu, pokud by došlo na nějaký soudní spor? „Tady nám napovědělo jarní rozhodnutí Ústavního soudu. Vláda kontrolovaná Poslaneckou sněmovnou má rozhodovat sama. Pokud by došlo k excesu v podobě vyhlášení nouzového stavu kvůli umožnění státního převratu, nebo zneužívání mimořádných stavů, pak by byl ochoten zasáhnout Ústavní soud. Dokud tomu tak není, nepodléhá to soudnímu přezkumu,“ vysvětlil Antoš.

Poukázal však na problém: „Nouzový stav má platit až od pondělí, ale řada opatření, která mají být zaváděna v pondělí, už vlastně platí, jsou vydávána na základě zákona o ochraně veřejného zdraví v poměrně značném rozsahu. Otázka je, zda současný stav není za hranou toho, co ten zákon umožňuje. A jestli zkrátka zákon o ochraně veřejného zdraví není už trochu zneužíván a nejde Ministerstvo zdravotnictví při zavádění plošných opatření trochu dál, než by mělo,“ pokračoval právník.

„Otázka, jestli Ministerstvo zdravotnictví situaci nezneužívá, je tu s námi už od jara. Mimořádná opatření vydávalo ministerstvo i během nouzového stavu, což Městský soud v Praze považoval za nepřípustné. Nouzový stav pak skončil, a stejně řada mimořádných opatření ministerstva byla ve hře,“ připomněl Antoš.

„Už od jara se také objevují silné a vlivné názory, že je to příliš široká interpretace zákona. Že tedy tam, kde má tím mimořádným opatřením dojít k omezení základního práva, tam je potřeba mít mnohem pevnější základ než obecné ustanovení zákona o ochraně veřejného zdraví, kde se píše, že Ministerstvo zdravotnictví může zakázat některé činnosti v zájmu omezení šíření epidemie,“ myslí si Antoš.

A doplnil: „Mně osobně tento velmi kaučukový právní základ k tak závažným zásahům do základních práv nestačí. Dříve nebo později to řeknou i soudy,“ podotkl právník. Rovněž ministr zdravotnictví Roman Prymula dnes řekl, že už se objevily pochybnosti o tom, jestli může Ministerstvo zdravotnictví vůbec plošná opatření v podobě již platných omezení otevírací doby restaurací a barů udělat. Proto je potřeba vyhlásit nouzový stav, který je však platný až od pondělí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…