Za každý výstřel, který zabije nevinného člověka... Zelenskyj. Projev ve Lvově

04.03.2023 16:37 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve Lvově promluvil k mezinárodní komunitě. Zdůraznil, že ve jménu ukrajinské krve, jež skrápí ukrajinskou půdu, aby ubránila svobodu Ukrajiny i dalších zemí před ruskou agresí, svět musí zařídit to, že ruští pachatelé únosů ukrajinských dětí, ruští vrazi a ruští teroristé stanou před mezinárodní spravedlností. Že svět musí zajistit, aby pachatelé ruských zločinů stanuli před soudem.

Za každý výstřel, který zabije nevinného člověka... Zelenskyj. Projev ve Lvově
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, vystoupil na konferenci Jednota pro spravedlnost ve Lvově. Zdůraznil na ní, že všechny civilizované státy světa ctí jedno pravidlo. Každý výstřel, který připraví o život nevinného člověka, musí vyústit v zákonný a spravedlivý rozsudek, který potrestá vraždu. Teď je podle Zelenského třeba, aby bylo toto základní pravidlo civilizovaného světa uplatněno také v mezinárodním právu. Aby v budoucnu ostatní státy nemusely čelit tomu, čemu dnes čelí Ukrajina. Ruské hrůze.

„Každý výstřel, který připraví o život nevinného člověka, musí vyústit v zákonný a spravedlivý rozsudek, který potrestá vraždu. Každé násilí, které ničí lidský život, musí vyústit v zákonné a spravedlivé soudní rozhodnutí, které chrání lidskou důstojnost. To jsou konstanty civilizovaných a demokratických zemí. Zemí, v nichž je důsledně zajištěn právní stát. Je však načase, aby se staly konstantou i pro mezinárodní vztahy,“ pronesl Zelenskyj.

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí
Z pohledu ukrajinského prezidenta svět potřebuje mechanismus, který zamezí tomu, že by se kdokoli mohl spolehnout na to, že mu projde, pokud vládu práva pošlape využitím práva silnějšího. „V reakci na všechny zločiny a nespravedlnosti způsobené ruskou agresí proti státu Ukrajina a proti civilizovanému systému světa musíme my i vy podniknout všechny potřebné kroky. Kroky v zájmu jediného výsledku. Výsledku, který sjednotí civilizovaný svět. Bude svědčit o reálnosti vlády mezinárodního práva. A sice: Prezident Ruské federace Vladimir Putin a všichni jeho komplicové musí dostat zákonné a spravedlivé tresty. Za všechno, čeho se dopustili. Ve jménu a na památku všech, kterým vzali život a jejichž osudy zničili. Za agresi, kterou rozpoutali,“ pravil Zelenskyj.  

Jinými slovy, podle Zelenského musí svět na ruskou agresi na Ukrajině rázně odpovědět. Nikoli pomstou, ale silou práva. „Skutečný právní stát na globální úrovni, a tedy účinná mezinárodní spravedlnost, by svět ochránil před takovými válkami a jejich strašnými důsledky.“ zaznělo od Zelenského. Zaznamenáno prý bylo už na 70 tisíc ruských válečných zločinů. A Ukrajinci si podle Zelenského pamatují každý z nich. Na týrání lidských bytostí, na únosy dětí do Ruska a na mnoho jiných zločinů. Včetně tisíců usmrcených civilistů, ať už po raketových  útocích, dělostřeleckých útocích, či po útocích provedených za pomoci dronů. A za to všechno musí být Rusové potrestáni. „Nyní vás žádám, abyste minutou ticha uctili památku všech ukrajinských mužů a žen, kteří byli zabiti ruskou agresí, památku každého z našich vojáků, kteří položili své životy, aby zastavili zlo,“ obrátil se k účastníkům konference  Zelenskyj.

Teď je podle ukrajinského prezidenta třeba promyslet, jak skutečně dostat ruské pachatele válečných zločinů před soud a nechat je čelit spravedlnosti. „Nechť je dnes zde ve Lvově vyslyšeno a podpořeno vše, co nám ještě chybí, abychom jednoho dne mohli naprosto hojně říci: vrazi byli potrestáni, důstojnost a čest lidu byla ochráněna, škody byly nahrazeny a spravedlnost zvítězila. Přeji nám všem, vám všem, plodnou práci! Děkuji vám za pozornost!“ rozloučil se Zelenskyj. Nakonec přidal zvolání „sláva Ukrajině“

Ve svém druhém projevu se Zelenskyj obrátil k Ukrajincům a popsal jim již zmíněnou lvovskou konferenci. „Shromažďujeme co největší podporu pro tribunál kvůli ruské agresi proti Ukrajině. Pro návrh naší rezoluce na ochranu mezinárodního práva, o níž se bude hlasovat ve Valném shromáždění OSN. Děláme vše pro to, aby byl Mezinárodní trestní soud úspěšný při potrestání ruských válečných zločinců. A aby naše národní orgány činné v trestním řízení a soudní instituce zajistily spravedlivé tresty pro všechny ruské vrahy a katy,“ pravil Zelenskyj.

Řekl také, že ještě před jednáním navštívil lvovskou nemocnici a promluvil si tam s ukrajinskými vojáky, kteří tam nabírají síly po tvrdém boji s agresory. „Měl jsem tu čest s vojáky komunikovat a předat jim státní vyznamenání. Předal jsem také ocenění lékařům, kteří zachraňují životy našich vojáků. Společně s lotyšským prezidentem a s prvními dámami našich států jsme uctili památku padlých hrdinů na Čestném poli na hřbitově v Lyčakově,“ zaznělo od Zelenského. Ve jménu ukrajinských vojáků, kteří s nasazením vlastních životů brání svobodu, má podle Zelenského svět povinnost pohnat Rusko za tuto agresi k zodpovědnosti. Za to veliké množství ukrajinské krve, která skrápí ukrajinskou půdu.

„Děkuji vojákům 27. pečerské brigády Národní gardy, kteří bojují u Doněcka. Obratně ničí nepřátelskou techniku. Děkuji protiletadlovým zbraním letectva – sestřelily další ruský bombardér. Nikopolský protiletadlový raketový pluk. Jen tak dál, bojovníci! Děkuji vojákům 72. samostatné mechanizované brigády, 59. samostatné motorizované pěší brigády, 79. samostatné letecké útočné brigády, mariňákům z 35. brigády, dělostřelcům z 55. dělostřelecké brigády... Důstojné odražení nepřítele je nyní předpokladem úspěchu našich obranných operací v příštích měsících. Děkuji vojákům 128. samostatné brigády územní obrany a 1. tankové brigády, kteří brání Záporožskou oblast. Dobrá práce, hoši! A samozřejmě děkuji každému jednomu příslušníkovi Chortycké operační skupiny, který brání Bachmut, který vytrvale a statečně plní bojové úkoly. Sláva všem, kteří nyní bojují za Ukrajinu!“ zvolal Zelenskyj.

A nakonec se rozloučil tradičním souslovím „sláva Ukrajině“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A co ti dva traktoristi v Polsku?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepaterbauer , 04.03.2023 17:24:48

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …