Za pár zlotých přes tisíc nemocných krav a pak... Polská média odhalila nechutné praktiky kolem byznysu s hovězím masem v jejich zemi

02.03.2019 14:33

Dopady závadného hovězího masa budou pro Polsko obrovské. Šéf polského Sdružení chovatelů dobytka na maso upozorňuje, že pokud tento skandál do konce roku neustane, klesne polský vývoz masa o víc než miliardu zlotých (šest miliard korun), informoval server Novinky.cz.

Za pár zlotých přes tisíc nemocných krav a pak... Polská média odhalila nechutné praktiky kolem byznysu s hovězím masem v jejich zemi
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski si byl celou dobu dobře vědom, že maso z nemocných či uhynulých krav se v Polsku nelegálně vykupovalo, zpracovávalo a dodávalo na trh dlouhé roky, uvedla polská televize TVN24.

Ardanowski však říká, že nyní jde o ojedinělé případy a ostatní dodávky polského masa jsou zcela v pořádku. Ale již v roce 2006 například vykoupil pětatřicetiletý podnikatel z brodnického okresu za pár zlotých ve třech vojvodstvích přes tisíc nemocných krav. Po nelegálním zpracování na jatkách maso z nich jako nezávadné putovalo s obrovským ziskem do obchodní sítě.

Anketa

Obáváte se potravin z Polska?

82%
18%
hlasovalo: 4293 lidí
V té době náměstek ministra zemědělství Ardanowski ve vládě premiéra Jaroslawa Kaczyňského po vypuknutí aféry oznámil, že urychleně „dojde k výraznému posílení veterinární kontroly a budou přijaty kroky, které úplně a definitivně vyloučí podobné skandální chování“.

Televize také informovala, že v roce 2013 její redaktoři odhalili podobné praktiky ve dvou ilegálních bourárnách v suwalském okrese, kde narazili na špičku ledovce. Kolik závadného masa se tenkrát vyvezlo a skončilo v domácí obchodní síti a kolik ho zkonzumovali lidé, se dodnes neví.

Koncem ledna bylo na internetu téměř šest stovek inzerátů zájemců o výkup těžce nemocných či zdechlých krav. „Kdyby šlo o ojedinělé případy, tak by inspektoři Evropské komise nezjistili, že se z evidence ztratily tisíce krav, o nichž nikdo neví, kde vlastně jsou,“ píše deník Super­express. 

  • Původní zdroj ZDE

Ministr Ardanowski do sporů s Prahou zapojil i postavičky z českých kreslených pohádek. Objevily se v pátek v jeho vzkazu na Twitteru českému protějšku Miroslavu Tomanovi.

„Maso od neznámých krav, které chybějí v českém systému evidence, bylo získáno při loupežné činnosti jistého Rumcajse, který to dělal pro Manku a Cipíska,“ napsal Ardanowski.

Narážel tím na zjištění české Státní veterinární správy, která ve čtvrtek informovala, že v Praze na Bohdalci fungovala nelegální bourárna masa. Veterináři spolu s policií a celníky zajistili na místě skoro 1200 kilogramů hovězího masa bez dokladů a značení.

Ardanowski k tomu posměš­ně poznamenal, že nelegální sklad v centru Prahy „vedl známý konspirátor Krteček a přepravou neznámého masa se zabývali Křemílek a Vochomůrka“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…