Za první dvě hodiny volilo senátory méně než pět procent lidí

12.10.2018 17:40

Většinou méně než pět procent voličů dnes přišlo za první dvě hodiny hlasování rozhodnout letošní finále senátních voleb. Jen místy byla účast až osmiprocentní. Vyplývá to z informací, které ČTK zjistila od volebních komisařů.

Za první dvě hodiny volilo senátory méně než pět procent lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Podobný byl i zájem voličů na začátku druhého kola senátních voleb před dvěma lety, kdy nakonec přišlo hlasovat jen 15,4 procenta voličů – nejméně v historii dosavadních pravidelných obměn třetiny senátorů.

K osmi procentům se vyšplhala účast na některých místech Jablonecka a Třebíčska. Naopak jinde dorazilo jen jedno procento voličů. Do vybraných volebních místností tří obvodů v Moravskoslezském kraji dorazilo kolem sedmi procent voličů, podobně jako na Prostějovsku a Šumpersku.

V Praze se účast pohybovala v souladu s celorepublikovým průměrem mezi třemi až pěti procenty. V Brně prozatím odvolilo 3,36 procenta voličů.

V Sokolově přišlo zatím odevzdat svůj hlas mezi 3,5 až čtyřmi procenty voličů, v Mariánských Lázních o něco více. V Plzeňském kraji se pohybovala účast mezi 3,5 až pěti procenty. Stejná situace byla i v Chomutově nebo v Kadani. V českobudějovickém obvodu zatím podle informací z volebních místností dorazily k urnám jen desítky lidí.

V Benešově, kde lidé vybírají senátora mezi říčanskými politiky, byla před 16:30 volební účast 2,26 procenta. V Mladé Boleslavi přišlo za první dvě hodiny odevzdat svůj hlas 4,37 procenta oprávněných voličů. Na Náchodsku byla účast přibližně mezi dvěma až pěti procenty. Na Chrudimsku a Svitavsku přišlo hlasovat zhruba pět procent lidí.

Průběžná volební účast v druhém kole senátních voleb v Otrokovicích, které jsou největším městem v senátním obvodu číslo 80 – Zlín, činila v 17:00 přibližně 4,64 procenta. O funkci senátora usiluje v obvodu dosavadní senátor a starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL) a bývalý zlínský hejtman Libor Lukáš (Soukromníci).

V porovnání s minulým pátkem, kdy se konalo první kolo senátních voleb spolu s obecními volbami, tak byl zatím zájem méně než poloviční. Před týdnem o senátorech rozhodovalo přes 42 procent voličů.

 

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …