Za smrtí Duginové je Ukrajina, napsaly New York Times. Přišlo „napomenutí“

05.10.2022 20:50

Část ukrajinské vlády měla schválit srpnový bombový útok poblíž Moskvy, při němž zahynula dcera prominentního ruského nacionalisty Darja Duginová. Píše o tom The New York Times s odvoláním na zpravodajské služby Spojených států.

Za smrtí Duginové je Ukrajina, napsaly New York Times. Přišlo „napomenutí“
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vlajky na venkově

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Pracovníci zpravodajských služeb Spojených států vyvracejí, že by se na útoku podílely i USA. Američtí představitelé rovněž dodávají, že o operaci nevěděli předem. Upozorňují i na to, že by se proti zabití Duginové postavili, kdyby s nimi byla celá věc konzultována. Ukrajinští představitelé byli podle všeho za atentát také ze strany USA napomenuti.

Ukrajina přitom bezprostředně po útoku popřela, že by se na vraždě Duginové podílela.

Rusko na atentát nijak neodpovědělo. Spojené státy k obdobným útokům uvádějí, že sice mají vysokou symbolickou hodnotu, ale mají jen malý přímý dopad na bojiště. Moskvu by však mohly vyprovokovat k útokům na vysoké ukrajinské představitele.

Američtí představitelé pak také napomínají Ukrajinu za to, že není, co se týče vojenských a tajných plánů, zejména na ruském území, dostatečně transparentní. Někteří se pak také domnívají, že skutečným cílem byl otec Duginové, ruský ultranacionalista Alexandr Dugin.

Duginová spolu se svým otcem podporovala ruskou invazi na Ukrajinu. Zemřela letos 20. srpna po výbuchu auta, v němž jela. Pod vozem podle ruských úřadů explodovalo výbušné zařízení. Ruská tajná služba FSB z atentátu obvinila ukrajinské zpravodajské služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…