Za více než rok Vojenská policie vyšetřovala 45 případů

26.08.2017 22:40

Od loňského července, kdy Vojenská policie dostala pravomoc samostatně vyšetřovat některé trestné činy, eviduje už 45 trestních stíhání. ČTK to řekl náčelník Vojenské policie (VP) Pavel Kříž. Počet případů je podle jeho názoru vzhledem k velikost armády nízký.

Za více než rok Vojenská policie vyšetřovala 45 případů
Foto: Vojenská policie
Popisek: Vojenská policie, logo.

Možnost, aby VP sama vyšetřovala trestné činy související s armádou nebo s resortem obrany, přinesla loňská novela trestního řádu. Kříž změnu vítá. „Zatím jsem nezaznamenal žádné problémy, cítím podporu jak státních zástupců, tak Policie České republiky," řekl. Vzájemnou spolupráci se státními zástupci a s policií si pochvaluje. "Nechválí se příliš často, ale tady bych opravdu chtěl poděkovat,“ dodal.

Šetření se podle Kříže zrychlilo. Před platností novely vojenští policisté případy prověřovali, další část řízení si následně převzala Policie ČR, která si musela celý případ nastudovat. Podle Kříže je počet případů trestního stíhání na velikost armády nízký. Česká armáda má včetně civilních zaměstnanců necelých 30.000 lidí.

Za více než rok, kdy může vést samostatné vyšetřování, eviduje VP 45 případů trestních stíhání. Z nich bylo 28 předáno státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby, u dalších osmi byl podán návrh na podmíněné zastavení trestního stíhání. Zbytek případů Vojenská policie stále řeší.

Mezi případy byly podle Kříže třeba nedovolené ozbrojování, těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, zneužití pravomoci úřední osoby nebo porušení povinnosti strážní služby. Obviněno bylo 43 vojáků, čtyři civilisti a jedna právnická osoba.

Další rozšíření pravomocí měla přinést novela o Vojenské policii. Získala by možnost působit na zahraniční ozbrojené síly třeba při průjezdu Českem, což v současné době mohou jen ve spolupráci se státní policií. Další pravomoci by se týkaly využití biometrie, krycích prostředků nebo informátorů.

Novela neprošla ve Sněmovně prvním čtením, což Kříž označil za zklamání. Zejména opoziční poslanci návrh kritizovali, Vojenská policie by podle nich neměla suplovat práci státní policie. Kříž na výtky namítá, že policie i státní zástupci změny podporovali. Některá kritizovaná ustanovení se podle něj mohla odstranit při debatě v dalších čteních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…