Za vládu zodpovídám já, zopakoval Sobotka Moravcovi. Postavil se za Mládka i Stropnického

13.01.2014 18:37

Předseda ČSSD se znovu vymezil vůči prezidentu republiky Miloši Zemanovi a jednoznačně prohlásil, že jako budoucí premiér stojí za ministry, které nominovaly jednotlivé koaliční strany, a nehodlá z jejich nominace ustupovat. I navzdory výtkám hlavy státu. Prozradil také, co bude s daněmi a co považuje za svůj vůbec nejdůležitější úkol v roli premiéra.

Za vládu zodpovídám já, zopakoval Sobotka Moravcovi. Postavil se za Mládka i Stropnického
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka při senátní kampani v Otrokovicích

Budoucí premiér Bohuslav Sobotka v pondělních Impulsech Václava Moravce na Rádiu Impuls popisoval, jak si představuje fungování svého kabinetu. Uvedl mimo jiné, že vláda může najít finanční prostředky na splnění svých slibů. O dostatku finančních prostředků pro plnění plánů koalice totiž zapochyboval i prezident Miloš Zeman.

Vypracování programového prohlášení nějaký čas potrvá

„My jsme se dohodli, že zlepšíme výběr daní, ale nepůjdeme tou cestou, kterou šla Nečasova vláda, a nebudeme vyššími daněmi zatěžovat např. rodiny s dětmi,“ prozradil Sobotka. Na výdajové straně se bude muset vláda vyrovnat s vyšší valorizací penzí a zrušením většiny zdravotnických poplatků. Pokud se pro tyto dva kroky nenajde dost peněz, může dojít na zvýšení firemních daní, uvedl Sobotka.

Podnikatelé se taky budou muset připravit na účtenkovou loterii a zavedení moderní podoby registračních pokladen. K tomu určené zákony by měly začít platit co nejdříve, ale podnikatelé podle Sobotky dostanou rok na to, aby se na novinky mohli připravit. Loterie a pokladny by měly zlepšit výběr DPH. Vláda navíc plánuje ještě snížit limit pro platby prováděné v hotovosti.

Vypracování programového prohlášení vlády podle Sobotky zabere poměrně dost času, budoucí premiér by si totiž přál, aby bylo o něco podrobnější než koaliční smlouva, a to např. v oblasti zahraniční politiky či lidských práv.

Stojím za Stropnickým i Mládkem

Vláda prý také rozhodně nebude činit kroky, které by v budoucnu bránily přijetí společné evropské měny. Po nedávné intervenci ČNB se totiž může otevřít další kolo debat, zda je pro nás ještě výhodné nechávat si vlastní měnu.

Ve vysílání došlo i na výhrady, které vyslovil Miloš Zeman vůči některým kandidátům, mezi jinými i proti Janu Mládkovi, pravděpodobnému ministrovi průmyslu. Zeman poukázal na to, že Mládek nemá prověrku bezpečnostního úřadu a podle Sobotky ji také na ministerský post nepotřebuje. Nebude ji na něm proto vyžadovat a Jana Mládka nevnímá jako riziko pro stát. "Jana Mládka budu do vlády s čistým svědomím nominovat a budu na něm trvat,“ vzkázal Zemanovi Sobotka. Podle předsedy ČSSD jde totiž také o to, aby si Česká republika zachovala charakter parlamentní, nikoli prezidentské republiky. Za vládu nese podle dnešní Ústavy odpovědnost premiér, ne prezident a Sobotka odmítá Zemanovi ustupovat.

Po Janu Mládkovi se zastal i Martina Stropnického, který se zřejmě stane ministrem obrany. Zeman glosoval Stropnického vládní angažmá s odkazem na Karolínu Peake. „Já myslím, že je trochu nefér srovnávat pana Stropnického s Karolínou Peake," prohlásil Sobotka a zdůraznil, že strana, která nominovala Stropnického, skončila ve volbách druhá, takže má právo nominovat kandidáta a konkrétně pan Stropnický má podle něj zkušenosti s působením ve vládě i v diplomacii. „Práce ministra obrany je dnes především o diplomacii,“ poznamenal předseda ČSSD. Dal tím jasně najevo, že bude stát i za Stropnickým.

Koaliční smlouva neřeší náměstky v jednotlivých resortech a Sobotka znovu prohlašuje, že nominace náměstků přináleží koaličním stranám.

Neskončit jako Drábek

V závěru pak Sobotka prozradil, co jako budoucí premiér považuje za absolutně nejdůležitější věc. "Klíčová je transparentnost rozhodování,“ prohlásil jednoznačně Sobotka. To si ale podle budoucího předsedy vlády uvědomují všechny koaliční strany. Stejně tak je prý třeba odpovědně přistupovat k personální politice. I v té prý bude nová vláda razantnější, aby se neopakovala kauza exministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho náměstka Vladimíra Šišky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…