Zabásneme tě, jsi z Čečenska. Nikdo tě hledat nebude... Zdechovský vypustil hrůzné zprávy k českému řidiči, kterého soudí Francouzi

05.02.2019 21:51

Europoslanec Tomáš Zdechovský se znovu a znovu staví na obranu českého řidiče Jiřího Sagana odsouzeného ve Francii za pašování migrantů ke dvěma letům vězení. Policisté u něj v náklaďáku v Calais našli 15 Iráčanů. Sagan tvrdí, že mu do vozu vlezli bez jeho vědomí. Zdechovský Sagana označuje za „oběť migračního byznysu“. Zdá se mu, že francouzská justice potřebovala najít nějakého obětního beránka a vybrala si právě českého řidiče.

Zabásneme tě, jsi z Čečenska. Nikdo tě hledat nebude... Zdechovský vypustil hrůzné zprávy k českému řidiči, kterého soudí Francouzi
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Zdechovský je bytostně přesvědčen o tom, že Jiří Sagan je nevinen a ke dvěma letům vězení byl ve Francii odsouzen neprávem. „Jiří Sagan je typický příklad toho, jak vlastně dneska probíhá migrační byznys, který je mezi Francií a Velkou Británií. Všechno, co sepsala policie, bylo 2. ledna vyvráceno u odvolacího soudu. Ukázalo se, že udělal všechny kontroly, které měl, ale stejně mu byl trest zpřísněn,“ zlobil se Zdechovský v internetové televizi DVTV.

Francouzský soud podle europoslance neprokázal, že skutečně bylo Saganovým cílem dopravit migranty do Velké Británie. „Potvrdily to ty výpovědi těch Iráčanů, kteří řekli, že je organizoval nějaký gang Albánců,“ pokračoval politik. Patnáctka Iráčanů se do jeho kamionu dostala v době, kdy řidič spal při povinné zastávce. Gang prý Saganův vůz opětovně zaplomboval, a řidič tak neměl šanci zjistit, co se stalo.

Proč byl tedy odsouzen k takto přísnému trestu? „Protože francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil, že zpřísní tresty proti pašerákům. Já si myslím, že se hledal nějaký obětní beránek, aby francouzská justice a policie mohly říct, že pracují,“ zdůraznil Zdechovský s tím, že další čeští, ale i španělští a jiní řidiči se setkali s tím, že se jim migranti vloupali do vozu, ale žádný z těchto řidičů odsouzen nebyl. Za mřížemi skončil jen Jiří Sagan.

„Ten průběh toho soudního řízení, jak ho popisovali právníci Jiřího Sagana, tak se mi zdálo, že o vině a trestu už bylo rozhodnuto,“ zlobil se dál Zdechovský, který je připraven bojovat za zrušení rozsudku, neboť ten považuje za absurdní.

Rozsudek považuje za podivný ještě z jednoho důvodu. Ve Francii prý Saganovi nadávali, že je Čečenec a Rus, protože si spletli Českou republiku s jednou z republik Ruské federace.

„Podle mých informací došlo dokonce k záměně České republiky a Čečenska. Dokonce mu říkali, že ho zabásnou, protože ho nikdo z Čečenska hledat nebude, zatímco řidiče ze Španělska a dalších západních zemí vyšetřují na svobodě. Já si myslím, že je třeba připomenout, že mi patříme na Západ,“ poznamenal Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Já si myslím, že francouzský soud trochu nadržuje migrantům, já si myslím, že když francouzský prezident Emmanuel Macron vyznamenal farmáře, který převáděl migranty přes hranici... zatímco v případě českého řidiče je ten postup francouzských úřadů bezprecedentní a velmi tvrdý,“ řekl Zdechovský.

Velmi zklamán byl prý také z reakce českého velvyslance ve Francii Petra Druláka, bývalého poradce exministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD), u něhož se mu zdálo, že už byl přesvědčený o tom, jak soud se Saganem dopadne, a rekce mu přišla hodně arogantní. „Já si myslím, že bychom měli jednat tak, abychom českému občanovi zajistili u francouzského soudu stejná práva, jako kdyby to byl francouzský občan,“ zdůrazňoval Zdechovský.

„Zapomenu na to, že mi pan velvyslanec kdykoliv napsal, protože jinak bych asi nechtěl používat pas České republiky, ani ten diplomatický,“ nebral si servítky politik.

V obecné rovině dodal, že migrační krizi podcenili všichni evropští politici, především ti, kteří vydávali všechny nově příchozí osoby za uprchlíky, a nikoli také za migranty. „Tady je vina absolutně všech a svalovat ji jen na řidiče kamionů mi přijde absolutně nespravedlivé,“ uzavřel lidovec své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…