Zabijte mě, nové volby nebudou, řekl Lukašenko. Zásadní VIDEA a info

17.08.2020 13:17

Novinář a zaměstnanec Českého rozhlasu Martin Dorazín na svém facebookovém profilu sdílel několik videí a fotografií z protesty zmítaného Běloruska. A je skutečně na co koukat. Běloruský prezident Lukašenko navštívil stávkující ve významném běloruské automobilce MZKT a zaměstnanci mu dali co proto. Zajímavé jsou také záběry z běloruských silnic, kde je k vidění nebývalé množství vojenské techniky. A pořad Dobré ráno v běloruské státní televizi nemá kdo vysílat. Moderátoři totiž dali výpověď a kameramani jsou také ve stávce. Lukašenkovi musí být pěkně horko.

Zabijte mě, nové volby nebudou, řekl Lukašenko. Zásadní VIDEA a info
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

Alexandr Lukašenko vystoupil před zaměstnanci podniku MZKT. Na závěr svého projevu bojovně prohlásil: „Zabijte mě, ale nové volby nebudou. Už jsem řekl vše, můžete křičet Odejdi!“ Hned po jeho odchodu z jeviště se ozvaly výkřiky nespokojenosti a skandování hesla „Odejdi!“

Běloruská státní televize musela zařadit do vysílání archivní záběry, protože zaměstnanci buď opustili svá místa úplně, nebo se připojili ke stávce. Na jiném videu jsou zase záběry na skupinku maskovaných mužů, kteří kamsi táhnou neznámého demonstranta. Dorazín svůj příspěvek nadepsal: „Běloruská policie opět na lovu demonstrantů.“ Franz Kreuzig v komentářích neváhal připodobnit policii k nechvalně proslulé Securitate, tajné policii z dob rumunského diktátora Nicolae Ceausesca. 

V neděli proběhl v centru Minsku rozsáhlý protivládní protest. Agentura Reuters odhaduje, že se ho zúčastnilo až 200 000 lidí. Lidé natáhli přes celé náměstí několik desítek metrů dlouhou červenobílou vlajku, která je znakem opozice. Předseda Evropské rady Charles Michel oznámil, že premiéři a prezidenti proberou situaci v Bělorusku na mimořádném jednání ve středu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…