Začal Ramadán. A německé školy mají problém s rodiči i kazateli v mešitách

18.05.2018 16:20

Německé školy musí řešit problémy, které je ještě před pár lety netrápily. Vzhledem k tomu, že mají stále více muslimských žáků, musí počítat s tím, že ti se budou postit o muslimském svatém měsíci ramadánu. Rodiče po učitelích vyžadují, aby dětem vyšli vstříc. Před kantory tak vyvstává problém, co dělat s dětmi, kterým ochabuje pozornost, protože za denního světla nic nepijí ani nejedí.

Začal Ramadán. A německé školy mají problém s rodiči i kazateli v mešitách
Foto: Vít Hassan
Popisek: Mešita a hřbitov v Berlíně

Německý deník Die Welt upozorňuje, že v polovině tohoto týdne začal ramadán. Během ramadánu muslimové nesmí za denního světla ani jíst, ani pít. O to více toho pak snědí a vypijí po západu slunce. Jenže tento zvyk dělá těžkou hlavu mnoha německým učitelům. Studenti, kteří přes den nepijí a nejedí, se mnohdy plně nesoustředí na výuku.

„Vidí to u starších sourozenců a u dospělých. Přijde jim to prostě cool. Často se postí také děti, které chtějí svým rodičům imponovat,“ říká pro list Die Welt Karin Jahnová, ředitelka základní školy v berlínské čtvrti Wedding s vysokým podílem muslimských imigrantů. Českým čtenářům její slova přinesl server iDnes.cz.

„Pokud jsou na začátku ramadánu ve třídě tři děti, které se začnou postit, brzy jich je pět a najednou deset. Mnohé si pak také stěžují na nevolnost,“ doplnila Jahnová.

Děti v pubertálním věku se přitom podle islámské víry postit nemusí, ale rodiče muslimských dětí žádají, aby školy vyšly jejich ratolestem vstříc. Zvlášť, když letos ramadán připadá na dobu závěrečných zkoušek a maturit. Zkoušející už se setkali i s tím, že jim studenti u maturity zkolabovali.

Učitelé i úřady proto apelují na duchovní v mešitách, aby k této problematice veřejně vystoupili a zdůraznili, že se při ramadánu nemusí postit každý. Zvláště ne v situaci, když je vystaven velké psychické či fyzické zátěži. Mešity v této věci prý však zatím příliš nespolupracují. 

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…