Záchrana eura? ČSSD a TOP 09 se zpronevěřují voličům, píše komentátor

14.12.2011 18:29

Mezi vrcholnými politiky zuří spor o to, zda Evropské unii půjčíme devadesát miliard či nikoliv. Za zmínku stojí, že největšími propagátory půjčky jsou sociální demokraté, kterým vůbec nevadí, že se díky tomu bude muset ještě více šetřit na sociálním státě a pak TOP 09, která tím postupuje proti vlastnímu programu rozpočtové zodpovědnosti a je připravena posílat peníze nezodpovědným.

Záchrana eura? ČSSD a TOP 09 se zpronevěřují voličům, píše komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro

Čeští politici se už nějaký čas přou o to, zda je vhodné půjčit Bruselu devadesát miliard korun z rezerv České národní banky. Komentátor Daniel Kaiser v této souvislosti nejhlasitějším politickým zastáncům eurozóny vzkazuje, tedy především představitelům ČSSD a TOP 09, že touto podporou postupují proti vlastnímu politickému programu. Jeho komentář přinášejí středeční Lidové noviny (LN).

Dnes nejvíc radí ti, kteří se v minulosti nejvíce mýlili

„ČSSD ústy svého předsedy Bohuslava Sobotky navrhuje poslat půjčku MMF, vstoupit do trvalého eurovalu (kde bychom platili bezprostřední vstupné 38 miliard korun) a bere vše, co přichází z Bruselu, tedy i posílání rozpočtů předem ke schválení komisi, pokuty za schodky v rozpočtu, nebo dluhovou brzdu v ústavě. Co se dohodlo v Bruselu, jde proti dosavadní politice, ještě nedávno ochotné dělat astronomické deficity i při šestiprocentním růstu,“ píše Kaiser. ČSSD tak vlastně jde proti vlastnímu programu, protože tyto peníze bude muset napříště vzít i z českého sociálního systému.

Sledujeme téma  Záchrana eura

Stejně kritický je i vůči TOP 09, když straně připomíná, že na jedné straně hlásá rozpočtovou zodpovědnost a na straně druhé je na přání svého předsedy Karla Schwarzenberga ochotna zaslat miliardy státům, které se zodpovědně nechovají.

Závěrem nešetří ani ekonomy, kteří nabádají vládu, aby Česko nevyčleňovala z hlavního evropského proudu. Kupříkladu Ivan Pilip, který před lety nemohl Václavu Klausovi zapomenout, že by rád uzákonil povinnost držet vyrovnaný rozpočet, dnes volá po evropské dluhové brzdě. Kaiser doufá, že premiér podobným našeptávačům nedopřeje sluchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …